Hlavní obsah

Na oslavě u Zemana se politikům podával dvojitý vývar a telecí medailonek

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na Pražském hradě slaví své 70. narozeniny v úzkém kruhu politiků. Podává se čtyřchodové menu. Mezi prvními dorazil vicepremiér Andrej Babiš (ANO), který hlavě státu přinesl francouzský koňak z roku 1944.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) s bývalým prezidentem Václavem Klausem vlevo). V pozadí přihlížejí ministr financí Andrej Babiš a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Článek

„Je to francouzský koňak z roku 1944, takže je mu 70 let jako panu prezidentovi,“ ukázal Babiš lahev v dřevěné kazetě.

Údajně se jedná o originální koňak vyráběný ve městě Cognac. Vznikal prý v utajení za druhé světové války. Jeho cenu ale šéf státní kasy prozradit nechtěl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přinesl jako dar k 70. narozeninám prezidentovi Miloši Zemanovi na Hrad lahev francouzského koňaku z roku 1944.

Babiš dorazil na Hrad jako druhý hned po premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Ten ale na nádvoří nevystoupil a kolem novinářů projel. Prezident Zeman chtěl ještě před večeří se Sobotkou a Babišem podebatovat o kandidátce na ministryni pro místní rozvoj Karle Šlechtové. [celá zpráva]

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman (druhý zleva) a (zleva) předseda Sněmovny Jan Hamáček, člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a premiér Bohuslav Sobotka.

Večeře v úzkém kruhu devíti lidí včetně prezidenta byla svolána na 18. hodinu.

Šunka, dvojitý vývar, telecí medailonek

Při hostině se hradní číšníci podle ČTK chystali servírovat nejprve zauzenou pražskou šunku s křenovou pěnou, marinovanou salátovou okurku v limetce a domácí kmínový chléb. Dalším chodem byl dvojitý vývar z hovězí oháňky se zeleninou a domácí ravioly plněné hovězím žebrem.

Hradní číšníci hostům servírovali čtyřchodové menu.

Prezident slavil jen v úzkém kruhu.

Následovat měl telecí medailonek s choron omáčkou, dušená telecí líčka s bramborovou plackou a ragú z listového špenátu a minipatizonu. Na závěr se měl podávat fondant z hořké čokolády, skořicové želé s jedlým zlatem, jogurtová zmrzlina s citronem a jablkový kompot ochucený calvadosem.

Jen devět lidí u stolu

Krátce po Babišovi dorazil na Hrad bývalý předseda úřednické vlády Jiří Rusnok. Ten však odmítal svou návštěvu u prezidenta komentovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mezi gratulanty, kteří přišli na Hrad poblahopřát prezidentu Miloši Zemanovi k 70. narozeninám, nechyběl bývalý premiér Jiří Rusnok.

Na slavnostní večeři postupně dorazili ještě šéfové obou komor parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček (oba ČSSD), ústavní soudce Pavel Rychetský a  vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ten už ve středu poznamenal, že prezident v pozvánce hosty nabádal, aby nenosili žádné dárky. Hamáček daroval Zemanovi zapalovač a Štěch moderní kravatu a manžetové knoflíčky.

Pozvání dostal i bývalý prezident Václav Klaus, který dorazil na poslední chvíli.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

Prezident Zeman se narodil 28. září 1944.

Reklama

Výběr článků

Načítám