Hlavní obsah

V Senátu ocenili vědce, sportovce i obětavou pedagožku

V horní komoře v pátek odpoledne proběhlo předání stříbrných pamětních medailí Senátu při příležitosti Dne české státnosti. Uděleny byly 17 osobnostem z řad vědců, lékařů i představitelů kultury a sportu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jeden z oceněných, biochemik Emil Paleček na archivním snímku

Článek

Ocenění převzali například bývalý rektor Stavební fakulty ČVUT Jiří Witzany, neurolog František Vyskočil, vědec, objevitel elektrochemie nukleových kyselin Emil Paleček, virolog Dimitrij Slonin, neuroložka Miluše Havlová či psycholožka Darja Kocábová.

Dalšími oceněnými jsou například cestovatel a etnograf Miloslav Stingl, trenér legendární atletky Jarmily Kratochvílové Miroslav Kváč, spoluzakladatel Činoherního klubu Ladislav Smoček či biatlonisté Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec.

Mezi oceněnými je i učitelka z mateřské školy v Bohdalicích na Vyškovsku Martina Zbytková, která letos v červnu s nasazením vlastního zdraví zachránila život svým dvěma šestiletým žákům, kteří nešťastnou náhodou spadli do studny.

"Senát se tímto oceněním už třetí rok pokouší upozornit na vynikající osobnosti, kterým by naše společnost měla projevit více uznání," uvedl předseda Senátu Milan Štěch.

Smyslem ceremoniálu ale není konkurovat státním vyznamenáním, které koncem října uděluje nebo propůjčuje prezident republiky, byť někteří z kandidátů patřili mezi senátní adepty na nejvyšší státní ocenění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám