Hlavní obsah

Falešný projekt měl obrat otce miliardáře Janečka o milióny

Právo, Patrik Biskup

Před dvěma roky koupil otec miliardáře Karla Janečka developerskou firmu Vejprnice – Pod Hájíčkem, která plánovala postavit ve Vejprnicích na Plzeňsku desítky rodinných domů. Dodnes není v zemi kopnuto kvůli nedořešenému úřednímu povolení a teď navíc policie obvinila bývalého zmocněnce firmy Ladislava Vaněčka a jeho známého Miloše Chládka z toho, že chtěli Janečka staršího připravit o milióny.

Foto: Petr Horník, Právo

Matematik a miliardář Karel Janeček

Článek

„V souvislosti s tímto developerským projektem jsme zahájili trestní stíhání dvou osob pro zločin podvodu ve stadiu pokusu,“ uvedla na dotaz Práva šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená. S ohledem na počátek vyšetřování ale nechtěla zacházet do podrobností případu.

Oba muži mohou skončit ve vězení až na osm let. Podle informací Práva souvisí jejich obvinění s prodejem společnosti Vejprnice – Pod Hájíčkem právě Janečkovi. Ten ji získal koupí 100procentního obchodního podílu v dubnu 2012.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Devět měsíců po převzetí firmy Vaněček poslal Janečkovi projektovou dokumentaci z roku 2011 na výstavbu 32 rodinných domů s tím, že mu ji zapomněl předat a že její vyhotovení nebylo ještě architektovi uhrazeno. Po Janečkovi chtěl zaplatit téměř dva milióny korun. Jenže podle zjištění kriminalistů šlo o podvrh s cílem vylákat z Janečka peníze.

„Za třicet tisíc korun si nechali narychlo vypracovat projekt pro ohlášení staveb více než třiceti rodinných domů, který byl nekvalitní, nepoužitelný a bez patřičných náležitostí. Ten antedatovali a poslali ho poškozenému společně s falešnou objednávkou, smlouvou o dílo a fakturou na 1,9 miliónu korun,“ poznamenal zdroj, který je do kauzy zasvěcen. Janeček podvod prokoukl a podal trestní oznámení.

Udělali prý z něho bílého koně

Stíhaný Vaněček se obvinění brání. „Pan Janeček koupil firmu se vším všudy, a to včetně sedmi nebo osmi smluvních závazků vůči dodavatelům. Nezaplatil ale ani jeden z nich. Všechno řeší tím, že podává trestní oznámení na mě a všechny kolem,“ prohlásil Vaněček. Z jeho pohledu je věc jasná.

„Když má někdo syna šéfa protikorupčního fondu a neomezený dostatek peněz, tak si může dovolit na nějakého troubu, který mu udělal bílého koně, hodit cokoliv,“ pokračoval Vaněček.

Tvrdí, že kdyby ho prý Janeček nevybíravým způsobem nedonutil prodat firmu, tak na developerském projektu mohli dneska všichni něco vydělat. Právo se pokusilo Janečka kontaktovat, ten ale na SMS zprávy nereagoval. Janeček získal koupí firmy Vejprnice – Pod Hájíčkem 2,5 hektaru pozemků. Podle údajů z obchodního rejstříku za ni zaplatil 200 tisíc korun.

„Pan Janeček měl vůči firmě nějaké pohledávky, které si její koupí uspokojil na 150 procent,“ vysvětlil Vaněček enormně nízkou kupní cenu. Na pozemcích ale Janeček zatím nemůže stavět. Městský úřad v Nýřanech totiž na konci roku 2012 zastavil územní řízení o umístění stavby kvůli vadám v podané žádosti.

„Tahle lokalita je zatím nedořešená. Máme tady požádáno o nové územní rozhodnutí, ale v jiném rozsahu,“ sdělila pracovnice odboru výstavby nýřanské radnice Anna Říhová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám