Hlavní obsah

Zeman v Ostravě otevřel biotechnologický park

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Biomedicínské translační centrum pro rozvoj regenerativní medicíny 4Medical Innovations otevřela v areálu Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) společnost PrimeCell. Slavnostního aktu se v neděli odpoledne zúčastnil i prezident Miloš Zeman. Centrum se má věnovat aplikovanému výzkumu, vývoji nových postupů a léků s využitím lidských buněk a podílet se na vývoji prostředků pro léčbu nemocí, které se dosud neléčily.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman při prohlídce biomedicínského centra, které se rozkládá na ploše 6500 metrů čtverečních.

Článek

„Tady se rodí něco zcela nového a nejde jenom o multiplikační efekty v navazujících oborech. Jde především o to, že se v průmyslovém srdci republiky vytváří, tak jako u lidí, nová generace průmyslu s vysokou přidanou hodnotou, spojená s průkopníky, kteří nesou veškeré riziko opravdu rizikového kapitálu,“ řekl Zeman na adresu biomedicínského translačního centra.

„Chtěl bych popřát celému Ostravsku, aby toto byla jakási první kmenová buňka, která se začne rozmnožovat, a aby léčba pacientů touto technikou či technologií byla úspěšná,“ dodal Zeman.

Je to obrovská příležitost pro studenty lékařské fakulty i biomedicíny na Vysoké škole báňské.
náměstek ředitele FNO

Centrum má primárně sloužit k tomu, aby výsledky základního výzkumu neskončily zapomenuty. „To, co nám tady vždycky chybělo, bylo to, aby někdo na základě výsledku základního výzkumu byl schopen uchopit ty výsledky a protáhnout je takzvaným údolím smrti, což v medicíně znamená klinickým hodnocením, které trvá u léčiva v průměru 15 let a stojí stovky miliónů korun. A k tomu slouží toto centrum,“ popsal předseda dozorčí rady společnosti PrimeCell Therapeutics Michal Zahradníček.

Center je na světě málo 

Dodal, že v ČR dosud nikdy nic takového, jako je nové centrum, nebylo a na světě jich je velmi málo. „Regenerativní medicína je nová oblast, a proto tyto centra neexistují, a my se domníváme, že podle všech obecně známých fakt se jedná o natolik nové věci, že tady vzniká nový průmyslový obor, který přinese množství užitku,“ nastínil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman při prohlídce biomedicínského centra, které se rozkládá na ploše 6500 metrů čtverečních.

Vybudování centra vyšlo na zhruba 630 miliónů korun, zhruba polovinu hradí investor a polovinu evropská dotace. Nyní v centru začne proces ověřování, který bude trvat několik měsíců. Poté v něm může najít práci až 250 lidí, zejména specialistů v oboru biomedicíny.

Centrum má být přínosem i pro FNO, která s firmou už spolupracuje. „Je to obrovská příležitost pro studenty lékařské fakulty i biomedicíny na Vysoké škole báňské a hlavně pro pacienty,“ upozornil náměstek ředitele FNO pro vědu a výzkum Václav Procházka.

Ředitel FNO David Feltl řekl, že nemocnice a PrimeCell už mají společné týmy pracující na vývoji a výzkumu. „Jsme domluveni na tom, že si zde budeme pronajímat zejména superčisté prostory, než abychom je za desítky miliónu sami budovali,“ poukázal Feltl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám