Hlavní obsah

V Praze by zvítězilo ANO s TOP 09 a ČSSD v zádech

Novinky, Václav Lang
Praha

Pražský magistrát by podle zářijového průzkumu společnosti STEM/MARK ovládlo po blížících se volbách hnutí ANO Andreje Babiše (20 procent). Na druhém a třetím místě by skončily strany stávající koalice TOP 09 (14 %) a ČSSD (9 %).

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Článek

Výzkum probíhal v prvním zářijovém týdnu na vzorku 603 plnoletých Pražanů. Pětina z nich se vyslovila pro hnutí ANO, které by tak ve volbách zvítězilo. O šest procentních bodů méně by sklidila TOP 09, která v současnosti magistrátu vládne s podporou ČSSD. Ta by se s devíti procenty umístila na třetím místě.

Pouze o jeden procentní bod méně by získala ODS, trojkoalici Zelení - KDU-ČSL - Starostové přisoudil průzkum šest procent a na pětiprocentní hranici by dosáhli i Piráti. Shodně po čtyřech procentech by mělo hnutí Pro Prahu, Úsvit přímé demokracie a Svobodní. Tři procenta zbyly na komunisty a ostatní strany, 22 procent lidí se ještě nerozhodlo, koho volit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Svou účast v nadcházejících volbách deklaruje 46 % oprávněných voličů v Praze jako jistou (určitě ano). Tento údaj zhruba odpovídá i účasti v minulých volbách (44 %). Již tradičně půjdou volit spíše starší a vzdělanější občané,“ upřesnili autoři šetření.

Ti se respondentů ptali také na názor na současné vedení radnice. „Tři čtvrtiny dotázaných si myslí, že Praha potřebuje po komunálních volbách razantní změnu ve vedení magistrátu,“ uvedla agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám