Hlavní obsah

Nové cestovní pasy pro domácí mazlíčky podraží

Chovatelé zřejmě budou muset svým zvířatům pořídit kvůli unijnímu nařízení nové pasy. Budou o něco dražší a jejich výrobci a distributoři navíc budou muset hradit jednorázový poplatek 500 korun za registraci. Počítá s tím novela veterinárního zákona, kterou ve čtvrtek Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování.

Foto: Josef Růžička, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kdyby předloha nebyla schválena, hrozilo by řízení proti Česku. Chovatelům by se navíc omezila možnost cestovat po Unii se psy, kočkami a fretkami.

Nový pas bude v jedné části vybaven samolepicí fólií k ochraně zapsaných dat. Předkladatelé uvádějí, že výrobní cena dokladu se zvýší asi o šest korun bez daně z přidané hodnoty, nyní činí zhruba 29 korun.

„Následně se vyšší výrobní cena projeví v nákladech pro koncové spotřebitele,” přiznávají předkladatelé. Podle portálu veřejné správy se náklady na pořízení zvířecího pasu obvykle pohybují na úrovni 300 korun.

Novela má také zakázat uživatelům honiteb léčit spárkatou zvěř bez vědomí Státní veterinární správy a bez koordinace s ní. Veterinární správa navíc dostane ze zákona povinnost informovat o živočišných produktech, které jsou zdravotně závadné, a o těch, jež jsou klamavě označené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám