Hlavní obsah

V české společnosti se rozmáhá zbabělost, varoval Zeman při setkání s veterány

Prezident Miloš Zeman při středečním setkání s veterány československé zahraniční armády bojujícími za druhé světové války konstatoval, že se v české společnosti rozmáhá zbabělost. Zeman čtyřem desítkám přítomných, mezi nimiž byly i ženy, poděkoval za jejich hrdinství a vyslovil naději, že se s nimi bude setkávat častěji.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě členy Sdružení zahraničních vojáků II. druhé světové války.

Článek

Podle prezidenta je dnes ve společnosti málo lidí, kteří jsou ochotni nasadit své zdraví i životy na obranu své vlasti. Vlast mnozí chápou jen jako prostor pro pohodlný život, nikoli jako místo, kde má člověk své kořeny.

Naplněný a bohatý život člověk má, jen když je nebezpečný, poznamenal prezident. Připomněl citát Winstona Churchilla: "Žijte nebezpečně". "Vy jste žili nebezpečně a naplnili jste své životy," řekl přítomným válečným hrdinům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sdružení zahraničních vojáků druhé světové války sdružuje bývalé příslušníky československé armády, kteří bojovali proti fašismu na všech frontách tohoto válečného konfliktu. Je jedním ze tří sdružení patřících do Českého svazu bojovníků za svobodu. Ten zastřešuje i Sdružení domácího odboje a partyzánů a Sdružení Českého národního povstání.

Veteránů 2. světové války ubývá

Veteráni z druhé světové války jsou organizováni také v Československé obci legionářské. V minulém režimu byla řada veteránů druhé světové války perzekuována.

Česká armáda má podle informací ministerstva obrany přibližně 1100 veteránů z druhé světové války ve věku 80, 90 i více let a dalších více než 15 000 novodobých válečných veteránů.

K uctění památky účastníků válek se ve světě a od roku 2001 i v České republice slaví v listopadu Den veteránů. Datum bylo vybráno symbolicky, protože 11. listopadu 1918 bylo podepsáno příměří, kterým byly ukončeny boje první světové války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám