Hlavní obsah

Sobotka s Babišem dořešili rozpočet, Bělobrádek si musí na peníze počkat

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Premiér Bohuslav Sobotka se ve středu sešel s vicepremiéry Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem. Jedním z témat bylo navýšení rozpočtu na vědu a výzkum. Bělobrádek žádal 700 miliónů korun, nakonec se ale dohodli, že peníze dostane až na základě auditů v prvním čtvrtletí příštího roku. Podle Sobotky už jsou tak všechny klíčové body rozpočtu vyřešené.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš ve Sněmovně

Článek

„Dnešní dohoda umožňuje, abychom na koalici návrh zákona o státním rozpočtu 22. září schválili, poslali ho do Poslanecké sněmovny, a vytváří to cestu k tomu, abychom dobře zvládli financování vědy a výzkumu v příštím roce, aby tady nedošlo k nějakým ekonomickým poruchám,“ komentoval jednání premiér Bohuslav Sobotka.

Bělobrádek, který má na starosti vědu a výzkum, požadoval navýšit stávající rozpočet pro tuto kapitolu o 700 miliónů, aby činil 1,6 miliardy. Zatím však může počítat jen s navýšením o 100 miliónů na fungování úřadu.

„Nakonec jsme se dohodli, že těch 900 miliónů, které jsou z letošní rozpočtové rezervy, budou rozděleny, tak jak jsme navrhli, s tím, že vznikne samostatný ukazatel pro vědu a výzkum na Úřadu vlády, kam bude deponováno prozatím 100 miliónů korun,“ řekl Bělobrádek.

Zbytek peněz dostane až v příštím roce na základě výsledku auditů o udržitelnosti vědecké infrastruktury. „O dalších penězích budeme jednat podle toho, jaké budou výsledky analýzy, i podle toho, jak vypadají velké infrastruktury,“ uvedl.

Rozpočet dořešen

„Vláda bude připravená navýšit prostředky na vědu a výzkum v řádu několika set miliónů korun v průběhu prvního čtvrtletí, pokud ta analýza ukáže potřebu navýšení finančních prostředků,“ souhlasil Sobotka.

Ten také potvrdil, že ministr financí přislíbil vyčlenit slíbené dvě až tři miliardy korun na opravu silnic druhé a třetí třídy. Nedořešeno zůstává případné navýšení financování sociálních služeb, kdy kraje chtějí po vládě na tuto kapitolu 150 miliónů korun.

„Po dnešní dohodě o financování vědy a výzkumu v příštím roce nevidím nějaké velké problémy nebo velké nedohody, které by měly zásadním způsobem zkomplikovat debatu o státním rozpočtu na příští rok na úrovni vlády, na úrovni koalice. Spíš už teď půjde o problémy v řádu jednotek miliónů, někdy možná desítek miliónů, ale ty zásadní problémy podle mého názoru byly na jednání vyřešeny,“ shrnul premiér debatu s vicepremiéry.

Reklama

Výběr článků

Načítám