Hlavní obsah

Zeman: Šumavský park je pod vlivem „zelených aktivistů”

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman je připraven vetovat zákon o Národním parku Šumava, nebude-li zmenšeno bezzásahové území. Názor hlavy státu v pondělí tlumočil na pravidelné tiskové konferenci mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Šumavský národní park se podle prezidenta dostal pod vliv „zelených aktivistů”. Jedním z nich je podle Zemana i pověřený šéf parku Pavel Hubený, který nahradil odvolaného Jiřího Mánka. Jeho výměna byla podle prezidenta chybou.

Ovčáček uvedl, že v minulosti „za vlády zelených aktivistů” byl přesunut pramen Vltavy z uschlého lesa. Mrtvé stromy byly podle něj pracovníky parku ořezávány tak, aby vypadaly jako polomy. Pod ně pak byly v noci sázeny mladé stromky, které měly dokumentovat obnovu lesa.

„Poté se naivním politikům, jako byl Miloslav Vlček či Vladimír Špidla, za denního světla demonstrovalo takzvané přirozené omlazování šumavského lesa,” konstatoval Ovčáček.

„Bezzásahová zóna parku by měla být minimalizována, aby byla poskytnuta ochrana živočichovi, který se jmenuje člověk,” tlumočil mluvčí prezidentův pohled. Starostové obcí by tak podle něj měli mít možnost spolurozhodovat o dění v parku.

Reklama

Výběr článků

Načítám