Hlavní obsah

Minimální mzda vzroste o 700 korun na 9200

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda Bohuslava Sobotky souhlasila s navýšením minimální mzdy o 700 korun. Od příštího roku by tak měla činit 9200 korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Kabinet se nejprve dohodl na růstu minimální mzdy ze současných 8500 korun na 9000 korun, což by mělo platit od příštího roku. Nakonec se odbory s vládou dohodly  na jejím zvýšení nikoli o 500, ale o 700 korun.

„Minimální mzda je v naší zemi velmi nízká a lidem, kteří za ni pracují, neumožňuje důstojnou existenci,“ komentoval schválení návrhu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dlouhodobě zastávám názor, že minimální mzdu je nutno zvyšovat tak, aby plnila motivační roli v porovnání s příjmem získávaným ze sociálních dávek,“ dodal.

Vláda o zvýšení rozhodla jednomyslně. Schválila jej navzdory odporu zaměstnavatelů. Jejich zástupci na jednání tripartity počátkem září protestovali, že někteří zaměstnavatelé nebudou mít prostředky na zvýšení mezd. Naopak odboráři tvrdí, že rozdíl 200 korun je nepatrný.

Anketa

Vítáte zvýšení minimální mzdy?
Ano, dosavadní výše byla nízká
9,4 %
Ne, přinese to problémy zaměstnavatelům
19,3 %
Měla by se zvýšit ještě víc
71,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7779 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám