Hlavní obsah

Deště zvyšují hladiny řek na východě, meteorologové vydali varování

Právo, Novinky, jas, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vydatné deště, které od čtvrtka zasáhly většinu území České republiky, začaly na východě zvedat hladiny menších toků. Na několika místech dosáhly v pátek prvního stupně povodňové aktivity (SPA). S ohledem na předpověď, která slibuje déšť i o víkendu, vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) výstrahu. Napršet může ojediněle až 50 milimetrů.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Během pátku by mělo na jižní a střední Moravě a Českomoravské vrchovině napršet dalších 10 až 30 mm. Na západě a severozápadě Čech by mělo během pátku a v noci na sobotu napršet 15 až 40 mm, ojediněle až 50 mm,” upozornil ČHMÚ.

Varování před srážkami platí pro Plzeňský a část Ústeckého kraje, pro Vysočinu, Jihomoravský, Zlínský a jižní část Pardubického kraje.

„V důsledku předchozích srážek jsou hladiny většiny sledovaných toků na vzestupu. Vzhledem k dalším předpokládaným srážkám a nasycenosti povodí, zejména na přítocích střední a dolní Moravy, povodí Svratky, Svitavy a Jihlavy očekáváme další vzestupy na úroveň 1. a 2. SPA v této oblasti. Na toku Velička bude vzhledem k aktuálním vzestupům pravděpodobně krátkodobě překročen 3. SPA, na ostatních tocích je pravděpodobnost výskytu 3. SPA nízká,” očekávají meteorologové.

Zatopené sklepy i komunikace

Říčka Velička zahrozila v pátek dopoledne ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Tok, odvádějící vody ze svahů Horňácka, začal prudce stoupat v pátek ráno. Od sedmé hodiny do jedenácté prolétla hodnota průtoku od normálu až do třetího stupně povodňové aktivity, kdy korytem říčky teklo místo ranních osmi dokonce více než osmačtyřicet kubíků vody. Ve dvanáct hodin již byl vrchol přívalové vlny překonán a Velička se vrátila do druhého stupně povodňové aktivity.

Intenzivní srážky napáchaly problémy na mnoha místech. Hasiči museli odčerpávat záchytné jímky, v Mikulově se museli vypořádat s vodou, která se dostala do objektu zázemí amfiteátru. Vyčerpali sklep v Olbramovicích na Znojemsku, Nosálovicích na Vyškovsku a dalších místech. V Jedovnici na Blanensku likvidovali naplaveniny ucpávající most a ve Svitávce na Blanensku čerpali vodu ze zatopené komunikace. Spadané stromy zkomplikovaly provoz v Božicích na Znojemsku, u Valtic na Břeclavsku a Smolíně na Brněnsku.

Úhrny srážek

„Nejvíce srážek bylo naměřeno v Náměšti a Dolních Věstonicích (kolem 56 mm za 24 hodin). Operativně provádíme manipulace na vodních dílech. Odtok jsme zvýšili z vodních děl Mostiště, Opatovice, Koryčany,” uvedla odpoledne mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Vlivem vydatných srážek je dosažen třetí povodňový stupeň na Veličce ve Strážnici, II. SPA je na řece Veličce ve Velké nad Veličkou a na řece Křetínce v Prostředním Poříčí.  I. SPA jsou na Balince, Úsobrnském potoce v Jaroměřicích, na řece Třebůvce v Hraničkách, na Romži ve Stražisku, na Litavě v Brankovicích, Brodečce v Otaslavicích a na řece Hané ve Vyškově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám