Hlavní obsah

Dodávku 500 tun české munice Kurdům odvezou příští týden Kanaďané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První munice, kterou od České republiky získají Kurdové bojující v Iráku proti jednotkám Islámského státu, bude odeslána v příštím týdnu. O transport se z pardubického letiště postarají stroje kanadské armády Globemaster. Ve čtvrtek to potvrdil ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Foto: Reuters

Kurdští vojáci na severu Iráku

Článek

Česká vláda na konci srpna rozhodla, že Kurdům daruje munici v hodnotě 41 miliónů korun, konkrétně deset miliónů nábojů pro útočné pušky Kalašnikov, osm miliónů nábojů do kulometů, 5000 nábojů pro pancéřové pěsti a stejné množství ručních granátů. Celkem jde o 500 tun materiálu.

První lety by se měly podle plánu uskutečnit 18., 20., 22. a 24. září, následovat by mohly čtyři další, řekl ministr. Převoz munice měly původně zajistit USA, nakonec se Češi s Američany a Kanaďany domluvili, že ji přepraví kanadská armáda. Ta k tomu využije letadlo C-17 Globemaster III, těžký čtyřmotorový strategický transportní letoun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kurdové v současné době podle ministerstva nejvíce potřebují náboje do kulometů, ty proto budou odeslány přednostně. Munice bude vyložena v Bagdádu, kde ji převezme zástupce Iráku. Přepravu z Bagdádu Kurdům pravděpodobně zajistí Irák.

Firmy chtějí jednat o dalších kontraktech

Podle Stropnického schválená pomoc otevírá dveře českému obrannému průmyslu, který je připraven dodávat Kurdům další vojenský materiál. V Iráku již podle něj jedná několik českých firem. Dodávat by mohly ruční zbraně, munici, ale i těžkou techniku. O zakázky pro kurdské pešmergy (milicionáře) se uchází třeba Česká zbrojovka a LOM, který by mohl dodat vrtulníky a zajistit jejich servis, dodal ministr.

Do Iráku se na jednání o dalších dodávkách vojenského materiálu v příštím týdnu chystá ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám