Hlavní obsah

Obyvatelé Prahy 13 vzdorují developerským projektům

Novinky, Barbora Klocová
Praha

Území Prahy 13, tedy oblast Stodůlek, Nových Butovic a Lužin, je stále častějším terčem developerských projektů. Staví se hlavně byty a kanceláře, ve hře je ale například také další sportovní centrum. Souběžně roste úplně nová městská část. Kritici tohoto vývoje poukazují na to, že se nová výstavba vzdaluje Prahu 13 od původního konceptu.

Foto: Barbora Klocová

Pohled na část Prahy 13

Článek

Hlavní část Prahy 13 tvoří Jihozápadní Město, které bylo postaveno v 80. letech minulého století. Autorem návrhu je architekt Ivo Oberstein.

Koncepce sídliště spočívala v jasném členění jednotlivých čtvrtí a podle autora vycházela z úcty ke krajině. V částech, které měly původně jednotlivá sídliště členit, vzniká v posledních letech nová výstavba.

„Uprostřed projektovaného sídliště jsme prosadili zachování původní vesničky s kostelem. A že tam na místě vesničky mohlo být panelových domů. Běžte se tam podívat dnes, podívejte se, jak se chovají noví architekti,“ uvedl Oberstein v rozhovoru pro Archiweb z roku 2009.

V poslední době se obyvatelé bouřili hlavně proti dvěma projektům. Jedním z nich byla stavba pěti věžových domů okolo nově zrekonstruovaného obchodního centra na Lužinách.

Foto: Barbora Klocová

Nově zrekonstruované obchodní centrum, okolo kterého mají vyrůst věžové domy

O záměru se obyvatelé dozvěděli na poslední chvíli a okamžitě začali sepisovat petice. Nakonec docílili toho, že stavba bude muset být posuzována z hlediska vlivu stavby na životní prostředí (tzv. EIA).

Po této podmínce plánování projektu utichlo. „Od té doby se na stavební úřad ani na odbor životního prostředí Prahy 13 nikdo v této věci neobrátil,“ řekl mluvčí Prahy 13 Samuel Trushka.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Investoři se nevzdávají“

Další záměr, proti kterému se místní postavili, je soubor výškových bytových domů Rezidence Nové Stodůlky. „Stavební úřad žádost o umístění stavby zamítl. Investor se odvolal, odvolání bylo postoupeno nadřízenému orgánu – stavebnímu úřadu magistrátu,“ uvedl mluvčí Trushka.

Ani u této stavby není jasné, jak bude pokračovat, protože investor toto odvolání stáhl až do prosince 2014. Pozemky podle mluvčí firmy Terezy Procházkové už vlastní jiná společnost. Více se k věci nevyjádřila.

Foto: Barbora Klocová

Pozemek pro stavbu Rezidence Nové Stodůlky

„V obou případech lze říci, že o těchto stavbách zatím není rozhodnuto, vyvolávají velký odpor veřejnosti,“ upozornila Zuzana Drhová, zastupitelka Prahy 13 za Stranu zelených.

V Butovicích rostou další kanceláře

Velkou změnou prochází také okolí stanice metra Nové Butovice, kde zhruba před deseti lety vyrostl komplex administrativních budov Office park Nové Butovice. V prvním čtvrtletí příštího roku k nim přibude další s názvem Metronom Business Center.

Foto: Barbora Klocová

Takhle bude vypadat Metronom Business Centre na Nových Butovicích

„Výstavba u Nových Butovic je nesmyslně předimenzovaná, bez jakéhokoliv nápadu a z hlediska architektury a urbanismu Praze 13 nic nepřináší,“ tvrdí zastupitelka zelených Drhová.

Foto: Barbora Klocová

Staveniště bytů Smart vedle polikliniky

Hned vedle kanceláří začíná také stavba nových bytů společnosti Trigema. „Stavba vzniká na místě nevzhledného rozestavěného objektu nákupního centra, jehož demolici se podařilo radnici prosadit v roce 2006,“ vysvětlil mluvčí Trushka. Radnice prý také požadovala, aby se po výstavbě zvýšil počet parkovacích míst před sousední poliklinikou Lípa.

Do jara 2016 tak v Butovicích přibude zhruba tři sta nových bytů a kancelářská plocha o výměře přes 31 tisíc metrů čtverečních.

Foto: Barbora Klocová

Kancelářské budovy na Nových Butovicích

Vzniká také úplně nová městská část

V roce 2008 byla zahájena výstavba tzv. Britské čtvrti, prvního projektu v rámci vznikající městské části Západní Město, které se bude rozkládat na ploše 37,5 hektaru. Dokončeno by mělo být kolem roku 2025. Kromě bytů jsou v plánu i administrativní budovy, dětská hřiště, sportoviště, školka a škola a centrální náměstí s obchody.

Foto: Barbora Klocová

Západní Město na Praze 13

Projekt Západního Města vystřídal původní myšlenku zahradní čtvrti rodinných domů. V současnosti postupuje bytová zástavba. Škola, školka nebo zdravotní středisko zatím ale chybí.

Podle mluvčího městské části se o veřejné vybavenosti průběžně jedná s investory. „Územní plán s plochami pro tuto výstavbu počítá,“ potvrdil Trushka.

Foto: Barbora Klocová

Západní Město u Jeremiášovy ulice

Prioritou radnice je Radlická radiála a dům pro seniory

Stavět na území Prahy 13 chce i sama městská část. Prioritou je Radlická radiála, která naváže na dálnici D5 z Plzně (tzv. Rozvadovská spojka). Ta je zatím provizorně ukončena v místě nájezdu na Bucharovu ulici.

Radlická radiála by měla v budoucnu také propojit Pražský a Městský okruh. „Investorem bude hlavní město, stavba je ale stále odkládána kvůli nákladnosti ostatních dopravních projektů v Praze,“ uvedl mluvčí městské části.

Druhým nejdůležitějším projektem by měl být domov pro seniory. Ani zde ale zatím situace nevypadá příliš nadějně. Původní projekt stavby hlavního města byl podle radnice zastaven. Ve hře je prý ale možnost zakoupení již postaveného domu.

Aktuální je také polyfunkční objekt a další sportcentrum

Stejný developer, který nechal zrekonstruovat obchodní centrum na Lužinách, má také v plánu postavit polyfunkční objekt s názvem Triangl v jihozápadní části sídliště Stodůlky u Jeremiášovy ulice. Projekt prošel změnou územního rozhodnutí, kterým se původní záměr administrativní budovy změnil na desetipatrový bytový dům.

Před dvěma lety se na úřední desce také objevilo rozhodnutí o umístění stavby Sportcentrum Stodůlky, které by mělo vzniknout v nevyužívaném prostoru mezi supermarketem a tubusem metra. Žádost podala městská část, zastoupená společností YIT Stavo.

„Záměr stále existuje a městská část se ho nevzdala. V současné době ale nemá na jeho realizaci finanční prostředky a hledá možnosti financování s využitím nějakého dotačního programu fondů EU,“ uvedl k stavbě Trushka. „Trváme na tom, aby nové stavby vznikaly v souladu s platným územním plánem a ostatními předpisy,“ dodal.

Foto: Barbora Klocová

Rezidence Prague Towers na Praze 13 byla dokončena v prosinci 2011

Foto: Barbora Klocová

Stavba Prokopský vrch na Praze 13, která byla dokončena v roce 2010

Praha 13 se nachází v jihozápadní části hlavního města a její rozloha činí přes třináct set hektarů. Žije zde více než šedesát tisíc obyvatel a území se skládá z pěti celků - Stodůlek, Nových Butovic, Lužin, Velké Ohrady a Třebonic.

Většinu městské části zabírá komplex sídlišť Jihozápadní Město, které bylo postaveno v letech 1979 až 1987 s kapacitou přes 23 tisíc bytů pro 79 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám