Hlavní obsah

BIS prověřuje, zda na Ukrajině a v Sýrii bojují Češi

Počet českých občanů bojujících na Ukrajině nechce Bezpečnostní informační služba (BIS) komentovat. Podle médií jich v řadách proruských separatistů může bojovat až několik desítek. Dva z nich údajně v srpnu v bojích zemřeli. BIS prověřuje i to, jestli někdo neodjel bojovat do Sýrie, podle mluvčího BIS Jana Šuberta to nelze vyloučit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova BIS v pražských Stodůlkách

Článek

"Nelze garantovat, že by se například v Sýrii na té či oné straně neangažoval žádný náš občan," řekl Šubert. "Děláme maximum, abychom věděli, že nějaký radikál, který bojoval v zahraničí, kde získal výcvik a zkušenosti, vstupuje na území našeho státu," dodal mluvčí s tím, že by pak mohl v Česku podnikat teroristické útoky nebo násilné akce. "V této chvíli v tomto smyslu ale nemáme informaci o bezprostředním riziku," zdůraznil Šubert.

Dodal, že BIS nemá informace, že by někdo z Čechů veřejně mluvil o své připravenosti odjet bojovat do ciziny. "Do hlavy ale nikomu nevidíte, když se někdo rozhodne, že by odjel bojovat do zahraničí a nikomu o tom neřekne nebo o tom mluví velice málo, tak je velmi komplikované, jak to zjistit," dodal.

Náčelník generálního štábu Petr Pavel na středečním sněmovním výboru pro obranu řekl, že nemá poznatky, že by se do Česka měli vracet bojovníci z Iráku.

Konkrétní počty bojovníků v zahraničí BIS tají

Konkrétní počty, kolik Čechů bojuje v zahraničních konfliktech, nechtějí české tajné služby komentovat. "Vojenské zpravodajství se pochopitelně situací na Ukrajině a v dalších krizových oblastech podrobně zabývá. Obecně jsou ale informace získané jeho činností důvěrného charakteru a poskytují se pouze oprávněným adresátům," sdělil za armádní tajnou službu mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Podobně se za civilní rozvědku vyjádřil i Jaroslav Hrbek.

Server Aktuálně.cz minulý týden uvedl, že zpravodajské služby odhadují počet Čechů bojujících na Ukrajině do 30. Jejich zapojení si zřejmě již vyžádalo oběti. Po boku povstalců padl podle médií Ivo Stejskal z Brna, podle České televize to potvrdila jeho sestra. Média spekulují i o dalším mrtvém Čechovi z Žatce, který prý rovněž bojoval na straně rebelů.

Za působení v cizí armádě hrozí trestní stíhání

Za působení Čechů v ozbrojených složkách Ukrajiny nebo separatistů by jim mohlo hrozit trestní stíhání. Ministerstvo vnitra podle svého mluvčího Vladimíra Řepky vypracuje odborný názor, v jaké právní situaci tito Češi jsou. Vnitro o stanovisko požádala poslankyně výboru pro bezpečnost Sněmovny Jana Černochová (ODS). Není prý zcela zřejmé, zda porušují české zákony.

Podle místopředsedy výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny a bývalého policisty Bronislava Schwarze (ANO) jsou ale čeští bojovníci na Ukrajině pro Česko bezpečnostním rizikem. Problém vidí v možném nelegálním dovozu zbraní.

Policii se podle něj podařilo tento trh zastavit, rizikem je nyní blízkost konfliktu. "Jestli jsou tam kvůli tomu, aby dostali do naší republiky nelegálně zbraně, které dneska nekoupíte už tak jednoduše, tak toho se obávám,“ dodal poslanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám