Hlavní obsah

Počasí o prázdninách bylo jako na houpačce. A jejich závěr? Tragédie

Novinky, ras

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tak proměnlivé léto, jako to letošní, v Česku už dlouho nebylo. Navíc tak špatný konec prázdnin, kdy extrémní chlad doprovázely i četné srážky, dosud nezažili ani senioři. A přitápět si koncem srpna? Letos věc naprosto běžná.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Nebýt teplotně nadprůměrného července, patřilo by letošní léto k nejchladnějším za celou dobu měření. Vždyť tropických dnů bylo v průběhu dvou měsíců prázdnin jen šest.

Výkyvy bombardovaly tělo

Teplotní výkyvy bombardovaly lidské tělo. Největší ochlazení během čtyřiadvaceti hodin bylo podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress osmého července, kdy teplota klesla ze sedmadvaceti stupňů na devatenáct. Naopak nejvyšší oteplení se odehrálo z prvního na druhého srpna. Rtuť teploměru vystoupila ze třiadvaceti stupňů na devětadvacet.

Nejnižší teplota vzduchu letošního léta byla naměřena 25. srpna na šumavské Kvildě, kde bylo mínus šest stupňů. Nejvyšší pak meteorologové změřili 20. července v Brandýse nad Labem, a to 35,5 stupně.

Letošní prázdniny, zejména jejich druhá část, patřily také k nejdeštivějším. Nejvíc napršelo během čtyřiadvaceti hodin 8. července na Šumavě - 70 milimetrů srážek.

Reklama

Výběr článků

Načítám