Hlavní obsah

Září bude teplé, slibují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První zářijové dny budou chladné, ale už druhá půlka týdne bude teplotně nadprůměrná. Nad dlouhodobým průměrem budou teploty i v druhém a třetím zářijovém týdnu. Více pršet tak bude jen v prvních dnech, měsíc bude srážkově průměrný nebo dokonce pod dlouhodobým průměrem, ukazuje sobotní měsíční výhled Českého hydrometeorologického úřadu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Celé září bude s padesátiprocentní pravděpodobností teplotně nadprůměrné. Rozhodně nadprůměrný bude první týden, kdy se začne oteplovat od úterý a ve čtvrtek by měla rtuť teploměru vystoupat k 25 stupňům, přičemž nad dvacet bude i o víkendu. S padesátiprocentní bude nad teplotním průměrem i druhý a třetí zářijový týden. Až poslední zářijový týden bude teplota v dlouhodobém průměru.

Průměrná zářijová teplota je 13,3 stupně, nejnižší byla v roce 1996, kdy činila jen deset stupňů, nejvyšší o tři roky poději, kdy byl průměr 16,7 stupně.

Srážky budou průměrné v prvním a třetím zářijovém týdnu, v druhém a posledním by měly být s padesátiprocentní pravděpodobností srážkově podprůměrné.

Průměrně v září spadne 52 mm srážek, v roce 1959 ale spadly jen dva a v roce 2007 114 milimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám