Hlavní obsah

Irák zaplatí za L-159 750 miliónů korun

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany spolu s Aerem Vodochody oznámilo detaily prodeje českých bitevníků L-159 do Iráku. Jedná se o 15 strojů za částku 750 miliónů korun.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letouny L-159 Alca české armády

Článek

„Jednání nebyla ani krátká, ani jednoduchá,” přiznal ministr obrany Martin Stropnický (ANO), podle něhož je dojednaná cena výhodná pro všechny strany.

Stropnický připomněl i další prodej L-159 americké firmě Draken International. Za obě transakce ministerstvo vyinkasuje zhruba miliardu korun a ušetří desítky miliónů za skladování strojů. Armáda se zároveň zbaví všech letadel, pro něž nemá využití.

Marek Dospiva doplnil za společnost Penta, která je majitelem Aera, že je třeba ještě doladit další detaily, jako jsou rozličná povolení. Aero se již nyní připravuje na výcvik iráckých pilotů a zajistí rovněž zbraně, munici a další vybavení.

„Šampaňské se chladí, ale špunt tam ještě vězí,“ připustil Stropnický.

Armáda chce využít výnosy z prodeje k přestavbě některých jednomístných bitevníků L-159 na dvojmístné, kterých potřebuje více.

Reklama

Související témata:

Související články

Aero podepsalo smlouvu na prodej L-159

Aero Vodochody ve čtvrtek oznámilo, že podepsalo s americkou firmou Draken International smlouvu o prodeji až 28 bitevníků L-159 ALCA ze zásob české armády....

Výběr článků

Načítám