Hlavní obsah

Návrh na úplný zákaz kouření v restauracích těsně neprošel

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Poměrně živá debata údajně doprovázela středeční jednání vlády o návrhu, podle kterého by začal v restauracích platit úplný zákaz kouření. Vláda nakonec k tomuto bodu nepřijala žádné stanovisko, uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Podle ní to ale de facto znamená, že je kabinet spíš pro přijetí tohoto návrhu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce Michaela Marksová

Článek

„Jak nám bylo vysvětleno paní náměstkyní Valachovou, tak pokud vláda nepřijme žádné stanovisko, tak to vlastně znamená, že stanovisko vlády je v podstatě souhlasné, že není negativní,“ uvedla Marksová.

„Dohodli jsme se, že na tom návrhu nebudeme nějak lámat koalici a jednotlivé strany,“ prohlásila s tím, že návrh neprošel jen těsně. Ministři se nakonec nepřiklonili ani k jedné variantě stanovisek. Dostatečný počet ministrů nehlasoval pro pozitivní, negativní ani neutrální stanovisko.

„Většinová podpora je, aby se kouření zakázalo úplně. Byly zde ale výhrady z Legislativní rady vlády vůči legislativně-technickým záležitostem v tomhle návrhu. Proti bylo ministerstvo zdravotnictví, které řeklo, že by to pojalo ve svém komplexním návrhu, kde ale jsou také věci jako škodlivý vliv alkoholu a tak dále,“ upřesnila Marksová.

Kuřák Stropnický byl pro 

„Síly byly poměrně vyrovnány, myslím si, že se tam odrážela osobní zkušenost jednotlivých členů vlády,“ doplnil na tiskové konferenci po jednání vlády ministr školství Marcel Chládek, který prý jako nekuřák hlasoval pro neutrální stanovisko.

Naopak kuřák Martin Stropnický, ministr obrany, se přiklonil k přijetí návrhu. „Ač kuřák, tak jsem hlasoval pro ten návrh,“ informoval.

Novela nyní putuje do Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám