Hlavní obsah

Senátoři podpořili přijetí fiskálního paktu EU

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátoři ve středu souhlasili s připojením České republiky k fiskálnímu paktu EU, kterým se země zavazuje přijmout pravidla rozpočtové kázně. Pro hlasovalo 58 senátorů. Matérii ještě musí schválit poslanci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senát. Ilustrační foto

Článek

Ke schválení fiskálního paktu, tedy opatření proti zadlužování potřebuje vláda premiéra Bohuslava Sobotky ve Sněmovně 120 hlasů, disponuje však jen 111, a bude proto potřebovat i podporu z řad opozice.

Tu nabídla TOP 09 pod podmínkou, že se vláda zaváže ročně snižovat strukturální deficit rozpočtu o půl procenta, a to již od teď.

Fiskální pakt požaduje, aby státy, které se k němu rozhodnou připojit, do jednoho roku přijaly právní předpis zajišťující, že strukturální schodek státního rozpočtu nepřesáhne 0,5 procenta HDP.

Země, jejichž dluh převyšuje 60 procent HDP, pak musí snižovat jeho výši minimálně o pět procent ročně.

Pro ČR by byl pakt závazný teprve po přijetí eura.

Irská výjimka napodruhé přijata

Senátoři rovněž schválili irskou výjimku z Lisabonské smlouvy. Ta nechává Irsku neutralitu i právo rozhodovat samostatně o otázce daní či potratů. Senát o výjimce hlasoval již podruhé. Loni norma „spadla pod stůl” kvůli rozpuštění Sněmovny. Poslanci ji proto schválili až letos v červnu.

Irové si prosadili výjimku po referendu, v němž před šesti lety odmítli Lisabonskou smlouvu. Nakonec materiál upravující fungování EU přijali napodruhé v roce 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám