Hlavní obsah

Na 20 tisíc lidí by měla být v ČR jen jedna herna

Právo, Martin Procházka

Lidem, kteří se baví nebo jsou závislí na hazardních hrách a hracích automatech, by už brzy mohlo radikálně ubýt míst, kde se mohou své vášni věnovat. Ministerstvo financí připravuje nový loterijní zákon, podle něhož bude počet povolených heren a kasin značně omezen a hráči se budou muset registrovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Například ve městě, kde žije 20 tisíc obyvatel, by podle návrhu měla být povolena jen jedna herna. Právu to řekl náměstek ministra financí Ondřej Závodský. „Na určitý počet obyvatel by měl být určitý počet heren,“ uvedl náměstek.

Nový loterijní zákon půjde do konce srpna do vnitřního připomínkového řízení a do konce roku ho chce ministerstvo předložit vládě. V platnost by podle Závodského mohl vstoupit od 1. ledna 2016.

Ministerstvo rovněž plánuje, že by se ten, kdo chce hrát hazardní hry, musel registrovat. Byl by povinen uvést číslo svého účtu a předložit občanský průkaz, kvůli zamezení praní špinavých peněz.

„Jde o to, aby byla zajištěna transparentnost finančních toků,“ prohlásil Závodský. Vše by podle něho probíhalo tak, že identitu hráče elektronicky ověří hrací automat. „Nevidíme problém v tom, aby automaty ověřovaly občanský průkaz stejně, jako nyní ověřují například různé věrnostní karty,“ dodal.

Restaurace by nemohly dostat novou licenci na provozování automatů
Ondřej Závodský<br/>

V hospodách automaty skončí

Součástí návrhu je i to, že hrací automaty už nebudou v restauracích. „Je to jedna z variant, kterou preferujeme,“ řekl Závodský. Zbyly by tak povolené herny nebo kasina. Ty by se od heren odlišovaly tím, že tam budou prokazatelně probíhat takzvané živé hry, jako třeba ruleta s krupiérem.

Znamenalo by to, že od doby vstoupení zákona v platnost by restaurace nemohly dostat novou licenci na provozování automatů. „Ještě během toho roku potom doběhne platnost již vydaných povolení,“ řekl náměstek.

Všechny automaty by tak z restaurací zmizely nejpozději na konci roku 2016. Pokud se zákon přijme v navržené podobě, bude to podle náměstka znamenat zrušení desítek tisíc automatů.

Zdaní i sázky přes internet 

„Přesnější číslo ale uvést nemohu, neboť se velmi často jedná o takzvané výherní hrací přístroje a o nich máme informace jen zprostředkované od příslušných obcí,“ upřesnil Závodský.

Výnos státu ze zdanění hazardu tak výhledově může klesnout až o stovky miliónů korun ročně. „Na druhou stranu ale z výdajové stránky státního rozpočtu výrazně ubudou finance na odstraňování následků, které tyto přístroje způsobí,“ prohlásil. Od ledna 2016 by měly být podle návrhu zdaňovány i internetové sázky, které nyní nemají licenci.

Kvízomat je převlečený hrací automat
Ondřej Závodský

„Zapracováváme technické požadavky, které budou muset provozovatelé těchto loterií splňovat,“ řekl Závodský. Plánuje se také zavedení více pásem zdanění podle druhu sázky. Česká republika je totiž v Evropě výjimkou, neboť daní tvrdý hazard, číselné loterie i sportovní sázení stejnou sazbou 20 procent.

Nejvyšší daň na hrací automaty 

Podle nedávné studie poradenské společnosti KPMG je přitom ve většině členských zemí Evropské unie běžné danit různé formy her různou sazbou v závislosti na jejich sociální nebezpečnosti i ziskovosti z pohledu provozovatele. Ve Velké Británii například existuje více než deset daňových sazeb pro různé typy her.

„Jsem příznivcem rozdělení zdanění do několika pásem,“ dodal náměstek.

Nejvyšší daň by měla padnout na hrací automaty, nižší potom například na sportovní sázky.

Policie by podle náměstka měla rovněž učinit přítrž rychlému rozvoji takzvaných kvizomatů. „Jedná se o převlečený hrací automat, který se začal vyskytovat zejména v průběhu loňského roku. Orgány činné v trestním řízení ale takovou věc nepojmenovávají a taková drzost se v poslední době neuvěřitelně šíří,“ uzavřel náměstek.

Reklama

Výběr článků

Načítám