Hlavní obsah

Zeman podepsal vyšší valorizaci penzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal deset zákonů. Mezi nimi i novelu, která od příštího roku upravuje valorizaci penzí. Důchody by se měly zvyšovat stejně jako v minulosti, tedy o třetinu růstu reálných mezd a celou inflaci. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. V příštím roce by se navíc měly důchody mimořádně zvýšit o 1,8 procenta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle předchozího vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by v průměru měly důchody příští rok stoupnout o 205 korun.

Změnu valorizací schválila Sněmovna v červnu. Kabinet se k ní zavázal i v rámci koaliční smlouvy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Změnu valorizací prosadila v minulosti pravicová vláda premiéra Petra Nečase (ODS).  "Vláda tak plní nejen své závazky z programového prohlášení, ale rovněž napravuje podraz na důchodce z dílny ODS a TOP 09. Tyto strany za Nečasovy vlády snížily tempo valorizace důchodů a doslova obraly důchodce o miliardy korun," komentoval svého času schválení zákona.

Zeman vládu za nápravu situace pochválil.

Ústavní soudci si polepší

Mezi dalšími zákony stvrdil prezident svým podpisem i novelu zákona o soudech a soudcích, která stanovuje, že se plat ústavních soudců bude určovat ze stejného základu jako u ostatních soudců.

Doposud se jejich plat odvíjel z nižšího základu jako u poslanců či ministrů, a proto ústavní soudci dostávali méně peněz než mnozí soudci nižších instancí. Hrubý měsíční plat předsedy Ústavního soudu i s náhradami se po novele zvýší ze 169 300 na 211 000 korun. Místopředseda bude pobírat 181 900 místo 146 000 korun. Plat s náhradami ústavního soudce – předsedy senátu vzroste z 122 200 na 152 300 korun. Například předsedové Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu nyní mají i s náhradami 194 200 korun, místopředsedové 165 900 korun.

Úrazové pojištění se znovu odkládá

Hlava státu podepsala rovněž novelu zákona o kybernetické bezpečnosti, která zavádí pravidla spolupráce mezi soukromým sektorem a veřejnou správou při předcházení útokům na informační technologie.

Podpisu se dočkala též novela, která do roku 2017 odkládá platnost zákona o úrazovém pojištění. Sporný zákon začal platit už v roce 2006, zatím stále ale ještě není účinný. Podle normy by úrazové pojištění zajišťovala Česká správa sociálního zabezpečení. Pojistné by vybírala jako odvody ze mzdy. Lidem po pracovním úrazu či s nemocí z povolání by pak hradila rentu. Dosud se pojišťují zaměstnavatelé u dvou komerčních pojišťoven, odškodnění se platí z tohoto pojištění. Shoda na této změně ale nepanuje.

Zeman rovněž podepsal zákon, na jehož základě se CHKO Kokořínsko rozšíří o Máchův kraj, novelu o nakládání s elektroodpadem či upřesnění zemědělského zákona v souladu s legislativou EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám