Hlavní obsah

Miliardář Janeček si vybudoval luxusní sídlo na Šumavě

Právo, Patrik Biskup

Klikatá silnička se v kopci uprostřed šumavského přírodního parku Kochánov pomalu zužuje. Připadáte si, že jste dojeli na konec světa. A pak vás na stráni pod lesem praští do očí futuristická stavba. Luxusní sídlo si tady staví rodina miliardáře Karla Janečka, která v okolí skoupila rozlehlé pozemky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Fasáda domu je obložena speciálním zinkotitanovým plechem.

Článek

Na katastrálním úřadu Právo zjistilo, že objekt je ve vlastnictví Janečkových rodičů, on sám loni v prosinci koupil v těsném sousedství bývalý penzión a k tomu dva a půl hektaru luk za 23 miliónů korun.

"Je to moje soukromá investice, rekreační centrum, žádné speciální plány s tím nemám. Usídlit se tam nehodlám,” sdělil Právu Janeček.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rodině patří v této lokalitě dalších téměř deset hektarů pozemků včetně rybníku. Ty jsou psané na Karla Janečka staršího a jeho manželku Alenu. Podle úředních listin je nakoupili v průběhu let 2009 až 2013 a zaplatili za ně milióny korun.

Samotnou vilu začali stavět v roce 2011. Projektoval ji architekt Lubomír Korčák. „To nemáte na psaní jiné téma? Já k tomu nemám co říct,“ odmítl se Korčák o stavbě bavit.

Dům na ploše přes pět set metrů čtverečních je rozdělen na tři patra.

„Suterén slouží jako technické zázemí s garážemi. První patro je rozděleno výškovým členěním podlahy samotného patra na dvě části, a to obytnou a relaxační. Druhé patro je určeno čistě pro obytné místnosti, které jsou doplněny galerií,“ popisuje Korčák dům na webové stránce architektonického studia.

Fasáda je z větší části opláštěná speciálním titanzinkovým plechem, který doplňuje kámen a dřevo. Objekt je už hotový, a to včetně interiérů. Pracuje se už pouze na venkovních úpravách. K domu vede nová asfaltka, na které je umístěna vstupní brána.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Dům uprostřed nedotčené krajiny

Stavbu rezidence v přírodním parku povolil orgán ochrany přírody a krajiny.

„Vydali jsme souhlasné stanovisko s tím, že pro zmírnění vlivu stavby na krajinný ráz jsme určili závazné podmínky. Mezi ně patří například povinnost stavebníka doplnit stávající stromovou zeleň o nové dřeviny v místě mezi obecní komunikací a stavbou samotnou. Povrchovou úpravu fasády jsme stanovili v matném, barevně neutrálním provedení,“ řekl Právu Tomáš Kratochvíl z odboru životního prostředí Městského úřadu v Sušici.

Firma nemá účetní uzávěrky

Jestli dům za desítky miliónů financovali sami Janečkovi rodiče, není úplně jasné, a to s přihlédnutím na jejich oficiálně přiznané příjmy z podnikání. Společně vlastní firmu JKT Technik, spol. s r. o., která za poslední tři roky vykázala zisk jen v desítkách tisíc korun. Janeček starší je sám ještě majitelem firmy JK. EU Inwest. Její hospodářské výsledky jsou ale nejasné, neboť ve sbírce listin obchodního rejstříku chybí účetní uzávěrky, ačkoli tuto povinnost ukládá zákon.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Oficiálně nevím, co tady pan Janeček zamýšlí. První informace byla, že se tady dva roky nic dít nebude, neboť na to nemá čas. Teď jsem se zase doslechl, že tu chce postavit sportovní centrum. Pokud by se sem přihlásil k trvalému pobytu a odváděl daně, bylo by to pro obec moc fajn,“ uvedl Jiří Bejvl, starosta Petrovic u Sušice, pod které Kochánov patří.

Janeček není prvním úspěšným byznysmenem, který se zabydluje na Šumavě. Své luxusní sídlo za 200 miliónů korun má na Modravě podnikatel Zdeněk Bakala, který v obci s osmdesáti stálými obyvateli odvedl na daních desítky miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám