Hlavní obsah

Komise k druhému pilíři: Lidé si mohou vybrat ze tří variant

Praha
Aktualizováno

Lidé by při plánovaném ukončení druhého pilíře důchodového systému měli dostat naspořené peníze zpět na účet a mohli by sami rozhodnout, zda si je ponechají, převedou je do třetího penzijního pilíře či zda jimi dorovnají své příspěvky ve veřejném důchodovém systému. Novinářům to dnes řekl při představení variant ukončení druhého pilíře předseda důchodové komise Martin Potůček.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Komise navrhla ukončení druhého pilíře buď k 1. lednu 2016, či 1. lednu 2017.

"I ta kratší varianta je v silách právního systému a zákonodárců," uvedl Potůček. Náklady penzijních společností na zavedení druhého pilíře přímo kompenzovány nebudou, soukromé firmy podle něj musí počítat s riziky podnikání.

Ministerstvo financí má připravit podklady ke zrušení druhého pilíře ke konci příštího roku a variantně o rok později. Varianty, jak naložit s druhým pilířem, předložilo ministerstvo financí celkem tři. Další předpokládá, že by si lidé dál mohli spořit částku ve výši pěti procent odvodů do fondů, jen by ji museli celou dát ze svého. Do důchodového systému by pak znovu platili plné odvody. Poslední varianta počítá s tím, že penzijní společnost by část úspor převedla do veřejné důchodové soustavy, část by lidem vyplatila.

Do druhého důchodového pilíře mohou lidé od loňska přesměrovat tři procenta odvodů z veřejného důchodového systému do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů musí přidat ze svého. Využilo toho asi 83 000 lidí. Nynější vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL se ke zrušení druhého pilíře zavázala v koaliční smlouvě.

Pravicová opozice s rušením druhého pilíře, který zavedla vláda Petra Nečase (ODS), nesouhlasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám