Hlavní obsah

Řidiči jezdí po modernizovaném úseku D1. A hned je na něm omezení

Šternov/Psáře

Řidičům se v pondělí nově otevřel zmodernizovaný úsek mezi 41. až 49. kilometrem dálnice D1 na Benešovsku. Mohou si tak otestovat nový povrch vozovky, na druhou stranu ale musejí počítat s novým dopravním omezením. Provoz v úseku mezi Šternovem a Psáři se převedl do opraveného pásu ve směru na Brno, aby mohl být zrekonstruován i opačný směr na Prahu.

Řidiči testují nově otevřený úsek dálnice D1. Dopravní omezení ale nekončíVideo: Novinky

 
Článek

Jeřáby kvůli tomu musejí přemístit provizorní betonová svodidla z jedné strany dálnice na druhou, což si až do čtvrtka místy vyžádá jízdu pouze v jednom pruhu. Dálnice ale bude v obou směrech po celou dobu průjezdná, vyplynulo z informací Ředitelství silnic a dálnic a stavební společnosti Eurovia CS.

Dosud byl kvůli rekonstrukci uzavřen celý pás na Brno a jezdilo se po druhé straně dálnice ve dvou zúžených pruzích v obou směrech. Stejný režim by měl platit od čtvrtka na druhé straně dálnice. Do té doby tam ale musejí jeřáby přemístit všechna provizorní betonová svodidla, která jsou nyní v pásu na Prahu.

Podle Ivana Čásenského, který má na starosti stavební dozor, budou jeřáby postupovat od Šternova směrem na Psáře.

Deset let za svou životností

V pravém jízdním pásu na Brno byla doprava svedena do jednoho pruhu u Šternova a po určité vzdálenosti se rozšiřuje do dvou pruhů. Postupně se ale bude úsek s jedním pruhem prodlužovat. V levém jízdním pásu na Prahu je situace opačná. Jedním pruhem se jezdí v celém úseku mezi Psáři a Šternovem a dálnice se v tomto směru bude postupně rozšiřovat na dva pruhy.

„Jak se začnou od Šternova odebírat svodidla, tak se tento směr začne otevírat na dva pruhy,“ řekl Čásenský.

Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svojí životností. Kvůli prasklinám betonových desek rozhodlo ministerstvo dopravy v roce 2011 o její celkové modernizaci. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám