Hlavní obsah

Nevěděli, o čem hlasují, hájil dezorientované poslance Sobotka

• Aktualizováno

Komentáře politiků k hlasování o snížení spotřební daně na pohonné hmoty ukazují, že i jednoduché procedury mohou být pro některé poslance nepřehledné a zmatečné. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve středu přiznal, že někteří poslanci, kteří prosadili pozměňovací návrh Milana Urbana, byli „zcela dezorientováni”.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Vládní koalice chtěla v rámci novely zákona o spotřebních daních podpořit tzv. zelenou naftu pro zemědělce. Díky 17 hlasům sociálních demokratů ale „nechtěně” kývla i na Urbanův pozměňovací návrh, který snižuje spotřební daň u pohonných hmot. [celá zpráva]

Sociální demokrat Ladislav Šincl po více než hodině a přestávce kvůli schůzce klubu ČSSD své hlasování zpochybnil, což ve Sněmovně vzbudilo nevoli opozičních stran, protože námitku lze podle jednacího řádu uplatnit jen bezprostředně po hlasování. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nebyli na schůzi, nevěděli, jak hlasovat

Sobotka uvedl, že řada poslanců jeho strany byla "zcela dezorientována", a hlasovala proto zmatečným způsobem, i když se věc probírala v úterý na klubu. Část poslanců ČSSD podle něj na schůzi klubu nebyla.

V minulém volebním období ČSSD coby opoziční strana snížení spotřební daně na pohonné hmoty opakovaně navrhovala. Zmatení poslanců tak může být ovlivněno i změnou postoje. [celá zpráva]

Legislativní zmetek, jak Sobotka schválenou podobu normy nazval, by neměl jít do Senátu. Věří, že "hlasovací omyl" bude vyřešen již v pátek.

ČSSD dělá obstrukce sama sobě

"Především mě opravdu nenapadlo, že dneska největším pomocníkem opozice při obstrukci bude poslanec sociální demokracie Milan Urban. On dnes sehrál výrazně obstrukční roli," řekl Sobotka. Narážel tak na chystané obstrukce opozice při schvalování služebního zákona. Na něj se dnes ale i díky zmatkům v řadách ČSSD nedostalo.

Jak probíhalo hlasování
Pro Urbanův pozměňovací návrh hlasovalo ze 164 přítomných 86 poslanců, proti bylo 52. Pro návrh zákona jako celku hlasovalo 126 poslanců ze 167 přítomných. Proti bylo 27 zákonodárců.

Za omyl označil hlasování i ministr financí Andrej Babiš. "Nevěděli, o čem se pořádně hlasuje, a asi to popletli. ČSSD tvrdí, že došlo k omylu. Měli si to ohlídat," řekl Babiš. Urbanův návrh opakovaně označil za nepřijatelný.

Naopak podle Bělobrádka poslanci byli dobře informováni a věděli, o čem hlasují. Podle něj v koalici dříve platila nepsaná dohoda, že se strany nebudou překvapovat pozměňovacími návrhy. ČSSD i ANO ji ale podle Bělobrádka nedodržují. "Nejčistší je pustit zákon do Senátu a ten by ho měl eventuálně vrátit. Ale tam zřejmě také není jasné, jak by Senát, který je většinově ovládán sociálními demokraty, rozhodl," poznamenal Bělobrádek.

Kvůli zpochybnění hlasování o Urbanově návrhu ODS uvažuje, že podá stížnost k Ústavnímu soudu. Kromě Šincla Urbanův návrh podpořili také poslanci ČSSD Jaroslav Foldyna, Richard Dolejš, Adam Rykala, Jan Birke a Antonín Seďa.

Co zaznělo ve Sněmovně po hlasování
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš: „Já to nechápu. Kašlu na ty procedury, já tomu nerozumím, ale nechápu, proč vlastně vy hlasujete proti, když je to proti tomu, co hlásáte.
Poslanec TOP 09 František Laudát: „Tak to já tady můžu vystoupit a říct, že mě ráno nebylo umožněno zpochybnit hlasování. Tak já to mohu také zpochybnit a vy mně také umožníte, že se začne zase hlasovat, co bylo minulý týden.”
Šéf KSČM Vojtěch Filip : „Já nejsem přesvědčen o tom, že to, co se teď odehrává, svědčí o jiné úrovni Poslanecké sněmovny, než měla v minulosti. Mám vážnou obavu, že tato koalice pokračuje v praktikách koalicí předešlých, jen nemá paní Nagyovou.”
Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura: „Já musím říci, my jsme nebyli ani v minulé Poslanecké sněmovně. Ty manýry jsem zaznamenával spíše z médií. Ale za hnutí Úsvit jsem absolutně v šoku, co tady vládní koalice předvedla. Promiňte, ale jestli se tady bude opakovat toto hlasování, tak hnutí ANO kompletně zradilo to, s čím šlo do Poslanecké sněmovny. O ostatních nemluvím, ty už tady byly opakovaně, to už je na jejich svědomí.”
Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura: „Já řeknu panu ministru financí, jak se dostali poslanci hnutí ANO do té přestřelky. Stačilo, kdybyste nehlasovali o té nevěrohodné námitce pana poslance Šincla. Pak máte naprostou pravdu a vás se to netýká, je to problém jiného vládního klubu. V okamžiku, kdy vy svým hlasováním umožníte legalizaci tohoto postupu, tak jste v tom až po uši.”

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám