Hlavní obsah

Nabouraného vozíčkáře viník nehody konečně odškodnil

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiří Stross (33), který před třemi měsíci svou nepojištěnou oktávií v Praze naboural do Renaultu Twingo vozíčkáře Miroslava Vaňka (27) z Českých Budějovic a slíbil mu, že auto opraví, ale stále ho nevracel, po článku v Právu a na Novinkách.cz minulé úterý konečně invalidu adekvátně odškodnil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tři měsíce, od letošního března, se Stross všemožně vymlouval a později komunikoval s Vaňkem už jen přes textovky. Třináct let starý Vaňkův renault s vážně poškozenou zadní částí, na němž je ale vozíčkář životně závislý, byl zkrátka nedobytný. Na SMS žádost Práva o vyjádření Stross zprvu nereagoval, nebral telefon, zato vyčetl vozíčkáři, že „to honí přes noviny“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poté, co jsme případ zveřejnili, se věc dala do pohybu. Stross nejen že začal být dostupný, servíroval Právu jedno vysvětlení za druhým, ale s vozíčkářem se konečně také vyrovnal.

„Pan Stross mi zaplatil třicet tisíc korun, a to na základě kupní smlouvy, kterou se mnou na zničený renault uzavřel. S pomocí známého automechanika jsem obratem za tyto peníze koupil jinou, stejně starou ojetinu. Malý seat. Na ten věk je ve slušném stavu a hlavně má automatickou převodovku, bez níž nemohu řídit,“ informoval Právo Vaněk.

O věc se začala zajímat policie

Tím věc ale ještě úplně nekončí. Vaněk musí neprodleně odhlásit renault, poté zrušit pojistku, aby vůz mohl být převeden na pana Strosse. Jedině tak bude vozíčkář právně zcela krytý.

„Vozidlo pana Vaňka nesmí dlouho zůstávat v právním vakuu. Velký technický průkaz musí panu Strossovi předat až po odhlášení a do kupní smlouvy si musí zanést, že od března již s vozidlem fyzicky nedisponuje a auto bylo v držení kupujícího, pana Strosse,“ radil vozíčkáři operativně mluvčí českobudějovické policie Jiří Matzner.

Ten po úterním článku v Právu zareagoval, že pokud pan Stross s vozíčkářem situaci neprodleně nevyřeší, zahájí policie vůči němu úkony v trestním řízení. S vozíčkářem to sice Stross konečně srovnal, ale z patálií ještě venku být nemusí. Povinné ručení na svoji oktávii si totiž sjednal po telefonu až třicet minut po nehodě. To je protizákonné, a pojistka je tudíž neplatná.

Pojišťovny si na něj posvítí

Pojišťovny si kvůli tomu podle informací Práva vedou u pana Strosse interní poznámku, že se pokusil o trestný čin pojistného podvodu. O takové motoristy se zajímá Česká kancelář pojistitelů, která od nich vymáhá vysoké sankce za období, kdy měli vůz nepojištěn.

Ze svého fondu pak vyplácí motoristy poškozené nepojištěnými viníky. Jenže to bývá na dlouhé lokte, přitom vozíčkář se bez auta neobejde a nedostal takové plnění, aby si za ně mohl koupit auto jako před nehodou.

„Proto jsem po nehodě kývl na nabídku Strosse, že mi auto do týdne opraví. Netušil jsem, že pak budu tři měsíce v bezvýchodné situaci, že budu muset žádat o pomoc noviny a sepisovat trestní oznámení. To jsem už stáhl a doufám, že teď už budu mít konečně klid,“ uzavřel Vaněk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám