Hlavní obsah

Výsměch Pražanům: Záchranáři umístili zkrvaveného pacienta až po dvou hodinách

– Praha • Aktualizováno
Právo, Stáňa Seďová

Zatímco se ustanovují komise k posouzení jednotlivých případů, kdy nemocnice odmítly přijmout od záchranářů na životě ohroženého pacienta, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček kárá ředitele záchranky Zdeňka Schwarze a ředitelé pražských nemocnic proti němu podepisují otevřené dopisy, situace se opakuje. V neděli v podvečer opět nemohli záchranáři umístit pacienta do nemocniční péče. A znovu tomu tak bylo v Nemocnici Na Bulovce.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Pacient byl celý od krve, ale v sanitce byl klidný. Jakmile se dostal na ambulanci, začal být agresivní, takže byla přivolána policie. Nicméně lékaři na ambulanci pacienta odmítli přijmout, takže záchranáři telefonovali, kam mohli. Konzultovali to s psychiatrií v Bohnicích, nakonec s pacientem jeli na záchytku, ale tam též nemohli muže přijmout, protože byla důvodná obava, že utrpěl několik zranění, takže ho záchranáři vezli zpět na ambulanci Bulovky. Tam ho nakonec přijali po dvou hodinách a šesti minutách,“ řekl Právu náměstek ředitele pražské záchranné služby Jaroslav Valášek.

Nemocnice se brání

Mluvčí nemocnice Martin Šalek uvedl, že nemocnice při příjmu problematického pacienta v neděli odpoledne postupovala, jak v takovém případě má. „Muže přivezli v 17.30 v želízkách. Byl agresivní, kopal do personálu i lékaře a odmítal vyšetření. V takovém případě lékař nemá právo bez povolení soudu pacienta pacifikovat. Od toho je záchytná stanice,“ uvedl  mluvčí.

Pacient tedy strávil dvě hodiny nejprve na záchytce na Bulovce, aby se zklidnil. Až pak putoval na ortopedickou, kliniku, kde byl ošetřen. Nakonec podepsal reverz a odešel pryč.

Problém, který Prahu podle Schwarzových slov akutně trápí minimálně dva roky, lze vyřešit jen jednáním mezi ministerstvem a jím zřizovanými nemocnicemi, záchrankou, případně pojišťovnami.

Chybí lůžka pro pacienty s mrtvicí a intoxikované

„My se jen domníváme, v čem je zakopaný pes. Jako jeden z důvodu zhoršené situace vnímáme zrušení nemocnice ve Vysočanech bez náhrady, tedy všechny akutní případy se valí na Bulovku. Další ranou bylo zrušení iktového centra a traumacentra právě na Bulovce. Nevím, kolik přesně akutních lůžek se v Praze zrušilo za ministra Hegra, ale z naší praxe mohu říci, že nejvíce chybí lůžka pro pacienty s centrální mozkovou příhodou a intoxikované pacienty. Rozhodně by pomohlo navýšení počtu právě těchto lůžek,“ řekl na mimořádné tiskové konferenci Schwarz.

K politickým půtkám a útokům na ředitele záchranné služby, že straší Pražany, aby se před volbami zviditelnil, a tedy měl by zvážit své další personální působení, se vyjádřil sám primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09).

„Pan Schwarz má mou plnou podporu – a měl ji vždy. Žádná personální změna ve vedení záchranné služby vůbec nebyla a není na stole. Já sám budu iniciovat jednání s ministerstvem zdravotnictví, případně pojišťovnami, protože problém Prahy je zajistit pacientovi rychlou pomoc a převoz do nemocnice. Pak je to jejich záležitost, která zjevně nefunguje, a tak mě bude zajímat, jak může Praha jako město pomoci, aby to fungovalo bez problémů,“ prohlásil Tomáš Hudeček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám