Hlavní obsah

Bagr dvakrát kopl u základů a dům se začal lámat

Právo, Patrik Biskup

Před rokem si manželé Fořtovi z Malého Rapotína u Tachova zrekonstruovali k bydlení výletní hostinec z první republiky stojící na břehu místního rybníka. Jako poslední stavební krok se rozhodli pro odvodňovací drenáž, což ve čtvrtek skončilo tragédií.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Výletní hostinec z první republiky stojící na břehu místního rybníka se při práci bagru rozpadnul.

Článek

Jakmile bagr hrábnul lžící kolem základů, osm metrů vysoký objekt se začal lámat. Statik nařídil okamžité stržení.

„Stavebník mi volal kolem desáté, že dvakrát kopli a dům začal praskat. Když jsem to viděla, vytryskly mi slzy. Dům se bortil doslova před očima,“ řekla Právu Naděžda Fořtová (55). S manželem tam už několik měsíců bydleli. Interiér měli nově zařízený. „Přivolaný statik rozhodl, že nikdo nesmí dovnitř a že se třetina baráku musí ihned zbourat, jinak se nekontrolovatelně zřítí celý objekt,“ pokračovala žena.

Nejcennější věci z domu nakonec zachránili hasiči. „Do nejvíce poškozené části se nedalo vůbec vkročit. Takže například nábytek jsme museli přitahovat dlouhými háky, pak jsme ho rozebrali na jiném místě v domě a nakonec protáhli oknem ven. Celé to trvalo skoro sedm hodin,“ řekl šéf tachovských profesionálních hasičů Přemysl Kosina.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Dům se bortil doslova před očima.

Stavebníky rychlý pád domu překvapil

Problém nastal v té části objektu, která byla k tomu původnímu přistavěna někdy v osmdesátých letech. „Vypadá to, že základy na jílovitém podloží narušila spodní voda. Když se kolem nich začalo kopat, tak povolily a celá přístavba začala ujíždět dolů k rybníku,“ popsala dále Fořtová. Ta už ví, že dům nechá znovu postavit přesně tak, jak původně vypadal.

Jak to celé vzalo rychlý spád, překvapilo i samotné stavebníky. „Za pětadvacet let jsem nic podobného nezažil,“ řekl jejich mistr Bohumil Novohradský .

Na místo přijel i starosta Tachova Ladislav Macák. „Naštěstí  se nikomu nic nestalo. Byl to ale smutný pohled, když si představím, že do toho ti lidé dávali peníze a pak se jim přihodí taková věc,“ konstatoval Macák.

Reklama

Výběr článků

Načítám