Hlavní obsah

V Oderských vrších podruhé po sto letech zahnízdili orli skalní

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Ochránci a milovníci přírody plesají. V Česku se po roce opět vylíhlo mládě vyhubeného orla skalního a znovu v Oderských vrších na pomezí Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Jde o druhé mládě tohoto dravého ptáka, které se v Česku narodilo po sto letech ve volné přírodě, a opět je to samička. Dostala jméno Bára. Právu to sdělil vedoucí projektu na záchranu orlů a zároveň vedoucí Stanice na ochranu živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku Petr Orel.

Foto: Jan Korňan

Ochránci přírody zjistili, že orlí mládě je samička. Dostala jméno Bára.

Článek

„I druhé mládě orlího páru v Oderských vrších, tvořeného samicí Libavou a samcem Slávkem, je samičího pohlaví. Minulý čtvrtek dopoledne jsme mládě kontrolovali na hnízdě a současně jsme ho okroužkovali. Samičku jsme pojmenovali Bára, je na světě něco kolem 40 dní,“ líčil radostnou událost Orel. Mládě je vitální, zdravé a vyvíjí se zcela optimálně. „Při kontrole vážilo 2830 gramů,“ usmál se ochránce orlů.

Letošní mládě tedy přišlo na svět v téměř shodném termínu jako prvorozená dcera tohoto čtyřletého orlího páru, která se vyklubala vloni také v polovině května. Dostala jméno Anežka a z hnízda se jí podařilo poprvé vzlétnout po 86 dnech v srpnu. „Až do konce března se držela v blízkosti svých rodičů, když začali s hnízděním, tak se vydala na toulky. Doufáme, že je v pořádku.“

Úspěch v podobě orlích mláďat ochránci přírody zaznamenali až po sedmi letech projektu Návrat orla skalního do České republiky. „První hnízdění orlů skalních u nás jsme sice zaznamenali už v roce 2010, pak i v roce 2011. Byla však neúspěšná,“ zavzpomínal Orel. Upozornil i na to, že paradoxně nezahnízdil orlí pár vypuštěný ochránci coby mláďata, ale orlí samec se samicí, kteří přilétli na Moravu ze Slovenska.

Foto: Dušan Boucný

Samice Libavá v hnízdě opečovává své druhé mládě.

„Samici jsme pojmenovali Libavá, narodila se v Nízkých Tatrách, samec Slávek pochází z Malé Fatry. Tento mladý orlí pár se před dvěma lety úzce napojil na naše vypuštěná mláďata a několik dní s nimi trávil ve vypouštěcí lokalitě. Následně pak obsadil hnízdo po zmizelé Filoméně a Davidovi,“ uvedl Orel.

Ochránci upozorňují, že dokud nebude mládě kroužit v údolí u hnízda, tak nemá vyhráno. „A bohužel vyhráno mít nebude nikdy vzhledem k otráveným nástrahám od lidí,“ posteskl si vedoucí projektu a upozornil, že orlí hnízdo je proto nepřetržitě hlídáno a správce lesa na Libavé vyloučil lesnické zásahy v okolí hnízdiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám