Hlavní obsah

Poslanci couvají od paragrafu, který by zabránil odtahování jejich aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci couvají od návrhu, který by zabránil policii odtahovat jejich vozy z vyhrazených zón. František Laudát (TOP 09), který návrh předložil a je s ním, dle svých slov omylem, spojován, uvedl, že bude usilovat o to, aby hospodářský výbor ve čtvrtek přehodnotil své stanovisko a kritizovanou pasáž vypustil. Poslanec si rovněž postěžoval, že kvůli návrhu čelil opakovaně pokusům o inzultaci.

Foto: Petr Horník, Právo

František Laudát (TOP 09)

Článek

Laudát už při předkládání návrhu 22. května řekl, že jedná ve shodě politických stran. Návrh tehdy podpořili všichni přítomní členové výboru.

"Vzhledem k tomu, že to je spojováno s mým jménem, tak požádám poslance, aby tento návrh byl z toho usnesení vyňat," řekl ve středu. Výsledek jednání výboru nechtěl předjímat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Od okamžiku, kdy o úmyslu zákonodárců začala informovat média, začal prý dostávat do emailové schránky urážlivé a vulgární vzkazy. "Faktem je, že i když ne v této souvislosti jsem poslední dobou čelil dvěma pokusům o fyzický útok na ulici, což se mi v životě předtím nestalo," uvedl Laudát, který se již před časem vyjádřil, že medializace novely je nepřiměřená jejím důsledkům. [celá zpráva]

Huml navrhuje totéž, pouze méně nápadně

Dotčený zákon o provozu na pozemních komunikacích nyní uvádí, že o odstranění vozidla, které neoprávněně stojí na vyhrazeném parkovišti, rozhodne policista nebo strážník obecní policie a vozidlo se odstraní na náklad jeho provozovatele.

Podle pozměňovacího návrhu hospodářského výboru by nebylo možné mimo jiné rozhodnout o odstranění vozidla, pokud jde o vozidlo viditelně označené jako vozidlo osoby požívající výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodních smluv. To by ale neplatilo, pokud by zaparkované auto zákonodárce znemožňovalo průjezd jiným autům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Huml

Poslanec ČSSD Stanislav Huml předložil ve Sněmovně ke stejnému zákonu svůj návrh. Ten řeší také odtahování aut, ale týká se všech aut, a nikoli jen vozidel zákonodárců. Jeho návrh stanoví mimo jiné, že auto bude možné odtáhnout jen tehdy, pokud na něm nejprve bude po stanovenou dobu botička a řidič nebo vlastník po této lhůtě nepožádá policii o její odstranění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám