Hlavní obsah

Faktury bez zakázek, firmy bez zaměstnanců, odhalil Babišův audit ministerstev

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Andrej Babiš spolu se svým náměstkem Lukášem Wagenknechtem odhalili ve čtvrtek výsledky auditů šesti ministerstev. Z nich vyplynulo například to, že úřady obchodovaly i s firmami v insolvenci nebo bez zaměstnanců. Našly se také faktury s nedohledanou zakázkou v celkové hodnotě 16 miliard. Babiš chce kvůli některým nesrovnalostem podat trestní oznámení.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš představil výsledky prověrek hospodaření na úřadech řízených ministry hnutí ANO.

Článek

Ministerstvo provádělo audit na resortech, které má v rukách hnutí ANO. Přišlo se například na smlouvy s pěti dodavateli, jejichž faktury byly proplaceny, i když dodavatelská firma už má ukončenou činnost. Dalších 34 dodavatelů je v insolvenci a 24 jiných dodavatelů nemá žádné zaměstnance.

Našly se také faktury s nedohledatelnou zakázkou za 16 miliard korun. Může se jednat například o zakázky malého rozsahu, které nebyly tendrovány.

Ministr financí uvedl, že při kontrole jeho úřadu narazil na nesrovnalosti v některých smlouvách, kvůli kterým se chystá podat trestní oznámení. „Skutečně se tady nehospodařilo řádně,“ řekl.

Babiš: Dělají si z nás srandu, že šetříme

Odmítl však být konkrétní. „Jsou tam nějaké poradenské smlouvy, nejvyšší asi za šest miliónů,“ prozradil. Zmínil také jméno Radka Šnábla, poradce Miroslava Kalouska, který měl „fakturovat na advokátskou společnost jeho manželky“. Blíže ale Babiš nenastínil ani to, na kterého z jeho předchůdců by měla trestní oznámení směřovat.

Podle ministra se nedá říci, že by se některé z kontrolovaných ministerstev chovalo hůř než jiné. Obecně ale nabádal na větší šetření v některých položkách. „Každý si z nás dělá srandu, že šetříme i na papíru, ale myslím si, že je potřeba, abychom plnili naše sliby,“ řekl.

Uvedl například, že by jeden resort mohl ušetřit centrálním nákupem papíru ročně 10 miliónů korun, sloučením některých smluv 27 miliónů a využíváním evidenčního systému administrativních budov CRAB dalších 190 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám