Hlavní obsah

Praha dostala miliónovou pokutu za opencard

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Praha dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) miliónovou pokutu za porušení zákona o veřejných zakázkách při uzavírání dvou smluv souvisejících s opencard. Ve středu o tom informoval šéf úřadu Petr Rafaj. Město s pokutou nesouhlasí a hodlá se odvolat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Úřad neuznal argumentaci zadavatele, že na základě uzavřené licenční smlouvy nemohl zadat předmětnou zakázku jinému dodavateli než dosavadnímu poskytovateli služeb, jelikož zadavatel se odvolával na právní prostředí, které vytvořil sám vlastním jednáním,” odmítl ÚOHS argumentaci hlavního města.

Připomněl Praze, že když akceptovala původní nevýhodné podmínky smlouvy, podílela se na vzniku omezení, od nichž nyní odvozovala nemožnost vypsání otevřeného výběrového řízení.

„Nejednalo se tedy o objektivní důvody, k nimž by došlo nezávisle na vůli zadavatele, jelikož zadavateli byl znám dlouhodobý záměr realizace projektu Opencard, a zejména z tohoto důvodu bylo využití jednacího řízení bez uveřejnění v daném případě neoprávněné,” shrnul úřad argumenty pro udělení pokuty.

Město může proti rozhodnutí podat rozklad.

Praha a pražský dopravní podnik dostaly za smlouvy s firmou Haguess týkající se opencard pokuty již v minulosti. ÚOHS kritizoval právě skutečnost, že smlouvy neumožňovaly zapojit do soutěže další uchazeče.

Reklama

Výběr článků

Načítám