Hlavní obsah

Hasiči v elektrárně Temelín zabránili požáru pilin

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Hasiči v areálu Jaderné elektrárny Temelín zabránili v pondělí odpoledne vzniku požáru pilin. Na místo vzdálené od výrobních bloků asi půl kilometru dorazili do minuty. Událost neohrozila chod ani bezpečnost elektrárny, nevznikla ani finanční škoda, uvedl mluvčí elektrárny Marek Sviták. O celé záležitosti byla ale informována rakouská strana.

Foto: Václav Brom

Ze sila vysypali pracovníci elektrárny přibližně tři kubíky pilin.

Článek

„Zjistili, že ke vznícení pilin nedošlo a jedná se o pouhé zadýmení. Jeho příčinou byl rozžhavený hřebík, který odlétl při zkracování dřevěných palet. Při řezání se dostal do odsávání okružní pily a dostal se až do sila pilin, kde způsobil jejich zadýmení,“ popsal Sviták.

Hasiči silo prohlédli a propláchli zhruba 120 litry vody. Zásah skončil během čtrnácti minut od ohlášení podezření na vznik ohně. Nikdo nebyl zraněn, žádné zařízení se nepoškodilo.

O události byl informován Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který v souladu s dohodou z Melku předal informaci Rakousku. Temelín je v tomto směru podle Svitáka světovým unikátem. Kvůli žádné jiné elektrárně na světě neprobíhá komunikace mezi dvěma státy do takového detailu.

Od roku 2007 je to teprve třetí ostrý požární zásah v areálu elektrárny. „Událost je předběžně ohodnocena mimo stupnici INES, protože nemá vliv na provoz elektrárny a jadernou bezpečnost,“ uzavřel mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám