Hlavní obsah

Volby skončily, účast bude zřejmě rekordně nízká

• Aktualizováno

V České republice skončily v sobotu ve dvě hodiny odpoledne volby do Evropského parlamentu. Účast bude zřejmě rekordně nízká a možná nedosáhne ani na 20 procent. V poledne byl odhad na 15 procentech oprávněných voličů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Konečné výsledky ale nebudou hned. Komise hlasy sečtou, zveřejnit se ale mohou až v neděli ve 23:00, kdy se zavřou poslední volební místnosti v Evropě. Nejdéle volí Itálie.

Předvolební průzkumy dávaly největší šanci na úspěch sněmovním stranám. Volby podle nich mělo vyhrát vládní hnutí ANO před ČSSD, KSČM, TOP 09 a ODS, přičemž europoslance měly získat také buď KDU-ČSL, nebo Úsvit přímé demokracie. Z dalších stran by mohly podle průzkumů bodovat Strana zelených, Česká pirátská strana a Strana svobodných občanů.

Volby jsou zbytečné, myslí si polovina lidí

Podle výzkumu, který minulý týden dělala agentura Focus pro ČT si 48 procent lidí myslí, že tyto volby jsou zbytečné a nemohou nic změnit. Menší část, 43 procent si myslí, že toho mohou změnit jen málo v EU i v ČR.

Jeden devět procent lidí se domnívá, že volby něco zásadního mohou změnit.

V nízké účasti není ČR v Evropě jediná. Ve většině zemí, kde nemusí voliči k urnám povinně, tyto volby lidé ignorují.

Během pátku přišlo volit deset procent lidí, komise odhadly, že před pěti lety to bylo tou dobou už dvacet procent. Celková účast tehdy byla 28 procent. Pokud by stejný trend platil i letos, účast by nedosáhla ani na dvacet procent.

Většina předních politiků odvolila ve svém bydlišti už v pátek odpoledne. Povětšinou se vyjadřovali právě k tomu, že lidé necítí potřebu jít v těchto volbách k urnám.

Prezident Zeman hlasuje ve volbách do Evropského parlamentu Video: Novinky

Kromě ČR se v sobotu volí Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku. Odvoleno už naopak mají ve Velké Británii, v Irsku a v Nizozemsku. Ostatní volí až v neděli.

Dva dny voleb jako je tomu v ČR, jsou v Evropě neobvyklé. Země volí jen jeden den v týdnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám