Hlavní obsah

Na Moravě už drama nehrozí, déšť se přesouvá do Čech

Právo, Novinky, hon, jr, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zatímco v noci pršelo nejvydatněji hlavně v oblasti Beskyd, v pátek dopoledne hustý déšť sužoval celé území Moravskoslezského kraje a Zlínského kraje. Na třetím stupni povodňové aktivity byla ráno Olše v Českém Těšíně. Během dopoledne klesla na druhý stupeň, tedy pohotovost. Dopoledne zasedl krizový štáb Moravskoslezského kraje a konstatoval, že žádné dramatické události nehrozí.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněná Ostravice ve Frýdlantu nad Ostravicí

 
Článek

Déšť se přesouvá do Pardubického a Královéhradeckého kraje. Pršet by ještě mělo i v Olomouckém kraji, hlavně v Jeseníkách.

Podle výsledků zasedání krajského krizového štábu by se situace na severu Moravy a ve Slezsku měla spíš uklidňovat. S ustáváním deště přestala většina hladin řek a potoků stoupat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tlaková níže, která ovlivňuje počasí na našem území, přinášela dosud srážky hlavně do severovýchodní části kraje, nyní se to postupně přesouvá k západu ve směru na Jeseníky. Srážková činnost by ale měla postupně ustávat a během soboty i ustat,“ řekl ředitel Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě Dušan Žídek. „Z předpovědí nám nevycházejí žádné dramatické události,“ doplnil generální ředitel Povodí Odry Miroslav Krajíček.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněná Ostravice ve Frýdlantu nad Ostravicí

Všechny složky integrovaného záchranného systému ale zůstávají i nadále v pohotovosti. Přístroje se mohou mýlit a lidé také,“ řekl hejtman Miroslav Novák.

Krušné ráno v Těšíně

V Českém Těšíně postavili v noci na pátek hasiči největší protipovodňovou hráz. „Z pytlů s pískem byly postaveny tři menší hráze, každá dlouhá asi 20 metrů a vysoká 40 centimetrů,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Město upozornilo, že lidé mohou využít krizovou linku 553 035 950 pro řešení akutní povodňové situace.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Soutoku Ostravice s Lučinou v Ostravě

Na 2. stupni je několik dalších řek na Ostravsku a také na Vsetínsku, kam stéká voda z Beskyd. Koryto je stále těsnější vodě v rožnovské Bečvě, která ráno dosáhla druhého stupně povodňové aktivity a rychle stoupá. Podle předpovědi by tu hladina měla dosáhnout třetího stupně. Radnice ve Valašském Meziříčí lidem rozdává pytle s pískem.

Řekou běžně protéká asi metr krychlový vody za sekundu, nyní je to 134 metrů. Hladina v deset hodin stoupla ve městě z metru na 280 centimetrů.

„Nyní na malou chvilku přestalo pršet, hladina o tři centimetry klesla. Voda se zatím vylila v jednom neobydleném místě. Mnohem více starostí nám nyní dělají spadené stromy. Ohrožují lidi i majetky, musely být uzavřeny některé cesty. Aktuální uzavírky platí pro Horní i Dolní park, Karlův kopec a Jurkovičovu rozhlednu, Valašské muzeum v přírodě, hřbitov na ulici 5. května a komunikace za ZŠ Pod Skalkou u tělocvičny,“ sdělil mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

V Rožnově již také začali lidem rozdávat pytle s pískem ke stavění protipovodňových zábran a hrází. „Zatím se tak neděje ve velkém, radnice rozvážela pytle třikrát lidem tam, kde je zkušenost, že by se voda z řeky mohla vylévat a hráze by mohly zabránit škodám,“ vysvětlil Gross. O situaci ve městě radnice informuje takřka každé půl hodiny i na webových stránkách.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Olše v Českém Těšíně se ráno dostala na třetí stupeň, během dopoledne klesla.

V Ostravě zavřeli silnici

Na druhém stupni je také Olše v Dětmarovicích, Stonávka v Hradišti a Baštice a Baška – i jejich hladiny stoupají.

Druhý stupeň má i Bystřička, tam je to ale částečně dáno odpouštěním stejnojmenné přehrady. Na dalších řekách v oblasti jsou první stupně.

Foto: Novinky.cz s použitím portal.chmi.cz

V Ostravě byla v pátek dopoledne uzavřena část silnice u soutoku Ostravice s Lučinou. Při deštích bývá zatopená pravidelně. Voda v pátek dopoledne zaplavila i Havlíčkovo nábřeží v centru Ostravy, které policie okamžitě uzavřela pro dopravu. Místo automobilů tak silnici v sousedství výstaviště Černá louka zaplnily divoké kachny.

BEZ KOMENTÁŘE: Voda zaplavila Havlíčkovo nábřeží v centru OstravyVideo: Aleš Honus, Právo

„Voda se během noci dostala například do areálu pošty v Třinci-Oldřichovicích, několik jednotek hasičů tam čerpá vodu, protože znemožňuje pracovníkům pošty nakládku a vykládku balíků,“ dodal mluvčí.

Hasiči zasahují také v Opavě, kde hrozí na Krnovské ulici pád uvolněných plechů z budovy bývalé mlékárny. Silnice je od čtvrtečního večera uzavřena pro dopravu.

Dvě stovky výjezdů

„Hasiči mají na kontě už 230 výjezdů. Jen od čtvrteční půlnoci do šesté hodiny ranní vyjížděli padesátkrát,“ uvedl v pátek ráno mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Strom spadlý na dům v Kuníně u Ostravy

Nejčastěji hasiči vyráželi ke spadlým stromům na silnicích a chodnících. „Také několikrát provizorně upevňovali či sundávali větrem odtrženou střešní plechovou krytinu. Dohromady to bylo 173 výjezdů, kdy jeden může znamenat i několik odstraňovaných stromů na silnici, kudy projížděli,“ dodal Kůdela.

Foto: David Moravec, ČTK

Zaplavená část silnice u soutoku Ostravice s Lučinou v Ostravě.

Hasiči nejčastěji čerpali vodu ve sklepích, silničních podjezdech nebo čistili ucpané odtoky a kanály. Mnohokrát vyjížděli také kvůli monitorování stoupajících hladin řek, hlavně na Frýdecko-Místecku, ale i na Karvinsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR během pátečního ránaVideo: ČHMÚ

Hasiče na Olomoucku zaměstnal vítr

Na Olomoucku hladiny řek nestoupají, hasiči ale měli co dělat se silným větrem. Od čtvrtka do páteční 9. hodiny měli za sebou již 84 zásahů. Vyjíždějí hlavně k popadaným stromům či uvolněným krytinám, a to především na Přerovsku. Spadlé stromy zastavily v pátek ráno i provoz na železniční trati mezi Hanušovicemi a Starým Městem. Při událostech souvisejících s počasím nebyl nikdo zraněn.

Foto: Foto HZS Zlínského kraje.

Nejvíce výjezdů ke spadaným stromům měli hasiči na Vsetínsku.

Ve čtvrtek okolo půlnoci zasahovali hasiči například ve Velkých Losinách na Šumpersku, kde se na dvoupatrovém rodinném domě utrhla střešní krytina. „Asi polovina střechy byla srolovaná a vytržená ze zdi. Kvůli silnému větru hasiči nemohli použít výškovou techniku, proto střechu provizorně zajistili a s majitelem dohodli, že oprava přijde na řadu za denního světla a uklidnění větru,“ informovala mluvčí hasičů.

Podobnou situaci řešili hasiči v pátek časně ráno také v Lipníku nad Bečvou, kde se střešní krytina uvolnila na jednopatrovém rodinném domě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám