Hlavní obsah

Sobotka: Telička se pokaždé dokáže přisát na nějakého miliardáře

Právo, Karolina Brožová

Smlouvy lídra eurokandidátky ANO Pavla Teličky s NWR miliardáře Zdeňka Bakaly, na které upozornilo středeční Právo a díky nimž Telička a jeho firma BXL Consulting získali skoro 60 miliónů, vzbudily podezření u poslanců napříč spektrem. Podle nich by měl Telička objasnit, za co peníze dostával.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídr kandidátky ANO do Evropského parlamentu Pavel Telička

Článek

„V každém případě to ukazuje, že se pan Telička neztratí a pokaždé se dokáže včas přisát na nějakého miliardáře, ze kterého má osobní prospěch,“ okomentoval to pro Právo předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek je ve svém hodnocení opatrnější. „Ústava takovým lidem kandidovat umožňuje a vše je na voličích,“ řekl Právu. Za problém by však považoval, kdyby bývalého lobbistu Teličku napojeného na Bakalu ANO prosazovalo na pozici eurokomisaře.

Odměna je podle ODS nemravná

Ostřeji neváhali střílet poslanci opozice. „V okamžiku, kdy pan Telička a jeho kolega z lobbistické firmy Petr Ježek vedou kandidátku ANO a současně šéf ANO Babiš vyjednává pro NWR státní podporu, tak se rojí otázky, jaká byla úloha pana Teličky a za co dostával peníze,“ uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Finanční odměna pro pana Teličku a jeho firmu BXL Consulting je nemravná ve srovnání s tím, že vláda se rozhodla do NWR nalít 600 miliónů z peněz  poplatníků,“ dodal místopředseda ODS Martin Novotný.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se zprávě nijak nediví. „V rámci hnutí ANO tohle není nijak překvapivé,“ řekl Právu stručně.

Je profesionál, hájí Teličku babišovci

Už ve středu zprávu o Teličkových miliónových odměnách Právu okomentoval šéf hnutí ANO Andrej Babiš slovy, že je vše v pořádku.

Potíže s tím, že Telička na NWR významně profitoval v době, kdy se vedl spor s nájemníky bytů OKD, nemají ani poslanci hnutí. „Pan Telička je profesionál. Vůbec mě nepřekvapuje, že protřelý člověk, jako je pan Bakala, si pana Teličku najal na čistě komerční bázi. Já na tom nevidím nic špatného,“ řekl Právu poslanec Martin Komárek.

Jak ve středu informovalo Právo, od roku 2006 Telička od NWR získal pro svou firmu BXL Consulting 53 miliónů korun za poradenskou činnost, dalších zhruba sedm miliónů korun dostal od roku 2011 Telička osobně jako plat za práci nevýkonného člena představenstva.

Od prosince 2008 do prosince 2011 byl členem dozorčí rady společnosti RPG Byty, Právu však tvrdil, že tuto práci vykonával zřejmě zadarmo.

Z představenstva NWR Telička v současné době odchází, firma BXL, kterou vlastnil společně s dalším kandidátem hnutí ANO Petrem Ježkem a společností Becker a Poliakoff Consulting, a. s., ukončila činnost na konci loňského roku kvůli Teličkově kandidatuře za hnutí ANO do Bruselu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám