Hlavní obsah

Stížnost rodičů odmítajících očkování potomka Ústavní soud zamítl

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost rodičů, kteří odmítli nechat očkovat syna povinnou hexavakcínou. Každý z nich dostal šestitisícovou pokutu. ÚS tak potvrdil podobné verdikty dalších soudních instancí, podle nichž nemohou rodiče kvůli obavám z možných rizik vakcinaci dětí bojkotovat. ÚS verdikt zveřejnil ve své databázi.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Sankci lze podle základního nálezu ústavních soudců z roku 2011 rodičům prominout jen v individuálních a odůvodněných případech, například když očkování prokazatelně odporuje náboženskému přesvědčení rodiny. V takové situaci by měl stát od nátlaku na odpůrce očkování upustit.

"V nyní projednávané věci nebylo z obsahu ústavní stížnosti ani ze spisového materiálu zjištěno, že by stěžovatelé takové závažné důvody pro odmítnutí očkování uvedli," uvádí se v usnesení senátu se zpravodajem Jiřím Zemánkem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rodiče s očkováním nesouhlasili kvůli obavě ze zdravotních rizik. Poukazovali také na to, že v jiných demokratických zemích očkování povinné není. Podobné obecné argumenty ale podle soudců nestačí.

Povinné očkování

Pro děti v Česku je povinné očkování hexavakcínou, která pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B. Další povinná vakcína chrání před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi. Výjimku z povinnosti mají děti s prokázanou imunitou proti dané infekci nebo se stavem, který brání podání očkovací látky.

Názory na prospěšnost očkování se liší, někteří lidé považují vakcíny za nebezpečné. Soudy se problémem zabývají opakovaně. Rodiče často namítají, že očkovací povinnost zasahuje do základních lidských práv, a proto by měla být upravena zákonem, a nikoli jen vyhláškou.

Zákon o ochraně veřejného zdraví stanovuje jen obecnou povinnost podrobit se pravidelnému očkování. Vyhláška pak upravuje členění a druhy očkování. Podle staršího verdiktu rozšířeného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) je toto řešení přípustné i praktické – umožňuje reagovat na výskyt infekčních onemocnění i postup vědeckého poznání.

V další kauze NSS uvedl, že povinné očkování, stejně jako velká část lékařských zákroků, může za jistých okolností vést ke způsobení závažné újmy. Toto riziko však samo o sobě nemůže být dostatečným důvodem pro neprovedení očkování, které pomáhá chránit nejen jednotlivce, ale celou společnost.

Anketa

Je správné, že rodiče, kteří odmítli očkovat své dítě, dostali pokutu?
Ano
61,4 %
Ne
38,6 %
Celkem hlasovalo 9029 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám