Hlavní obsah

Do Česka se po 60 letech vrací kočka divoká, zachytily ji fotopasti

Právo, Pavel Karban

Po rysech, vlcích i medvědech se do české přírody vrací další z šelem, kočka divoká. Fotopasti ji zachytily hned na dvou místech, na Šumavě a v Beskydech. Výskyt vzácné šelmy, která v přírodě žila před šedesáti lety, potvrdili odborníci z Univerzity Karlovy, Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Šumava a Hnutí DUHA Olomouc.

Foto: Národní park Šumava

Záběr kočky divoké z fotopasti na Šumavě.

Článek

Na Šumavě byla kočka divoká zachycena fotopastí už v roce 2011 při výzkumu savců. Loni Hnutí DUHA pořídilo podobný snímek v Javorníkách v CHKO Beskydy.

Fotografie prověřovali měsíce domácí i zahraniční odborníci. Potvrdili, že zvířata na snímcích odpovídají kočce divoké, ke stoprocentní jistotě by ovšem byly nutné genetické testy.

„Abychom se z divokých koček mohli těšit trvale, bude potřeba vyčlenit vhodně vybraná místa v krajině. Více starých stromů v lesích, ochrana listnatých lesů a pestřejší krajina pomůže také návratu dalších vzácných druhů zvířat,“ řekl Michal Bojda z Hnutí DUHA Olomouc.

Návrat po 60 letech

Kočka divoká se podobá mourovaté domácí kočce, ale je mohutnější, má silnější huňatý ocas a odlišné pruhování. Z většiny českého území vymizely před asi 200 lety, její výskyt v české krajině byl naposledy spolehlivě prokázán před šesti desetiletími. V okolních státech jako je Slovensko, Německo či Rakousko se kočky divoké vyskytují dodnes.

Foto: Národní park Šumava

Záběr kočky divoké z fotopasti na Šumavě.

„Kočka divoká je tajuplná plachá šelma, která v přírodě snadno uniká pozornosti. Její podobnost s domácí kočkou a to, že se mohou mezi sebou úspěšně křížit, ztěžuje terénní výzkum,“ uvedla Jana Pospíšková z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Podle Pospíškové preferuje kočka divoká listnaté lesy v nížinách, neboť ve vysokém sněhu nemůže lovit oblíbenou kořist, jako jsou různí hlodavci. „Kromě potravy nutně potřebuje možnost schovat se do hustého křoví, dutiny stromu, pod vývrat nebo do skalní pukliny. Čím pestřejší a přirozenější krajina je, tím větší jsou i šance, že se zde kočkám bude dařit,“ doplnila.

Experti mají z potvrzení výskytu kočky divoké radost. Podle Luďka Bufky ze Správy Národního parku Šumava bude monitoring výskytu divoké šelmy pokračovat i nadále. „Jedním z cílů je spolehlivé potvrzení výskytu druhu pomocí genetických metod,“ doplnil.

Foto: CHKO Beskydy

Záběr kočky divoké z fotopasti v Beskydech.

Ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc ale upozornil, že nyní jde o to, abychom s divokými zvířaty dokázali žít. „Pokud se podaří, není to jen výpověď o schopnosti vlků, rysů, orlů, sokolů a koček divokých žít poblíž člověka, ale o nás samých,“ podotkl Pelc.

Reklama

Výběr článků

Načítám