Hlavní obsah

Na severu a západě Čech mrzlo, na Jizerce osm pod nulou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opatrní by měli být motoristé, kteří se po ránu vydají na cestu v Libereckém i Ústeckém kraji. Teploty tam při jasné noci klesly pod bod mrazu, na Jizerce v Jizerských horách dokonce meteorologové naměřili mínus osm stupňů Celsia. Policie zatím nemá na silnicích hlášeny žádné problémy.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Pohled na Jizerku z vrcholku Bukovce

Článek

Nejchladnější noc za posledních 40 let k tomuto datu zaznamenaly přístroje na stanici v Šindelové na Sokolovsku. V oblasti teplota klesla na mínus 8,4 stupně Celsia, zřejmě to bylo i nejméně z celé ČR. Promrzly tak plodiny na zahrádkách, ale například i buky v lese, řekl Rudolf Kovařík, pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu z Šindelové.

„V našem údolí jsme zvyklí, že jsou teploty v tomto období kolem mínus dvou, mínus čtyř stupňů ve dvou metrech, dnes ráno to ale bylo mínus 8,4 stupně Celsia. Dá se říci, že je to větší mráz než v únoru, protože za měsíc únor nebyla takováto teplota dosažena,” uvedl.

Podle Kovaříka to způsobil studený vlhký vzduch, který pronikal do Čech od pátku. Na hřebenech Krušných Hor dokonce ve spojení s větrem vytvořil neobvyklou ledovou námrazu. „Není to ta klasická krystalická námraza, jak ji známe, ale opravdu led,” uvedl pozorovatel.

Stanice stojí uprostřed vesnice, podle Kovaříka se tak dá předpokládat, že na zahrádkách pomrzly plodiny. „To, co lidé přikryli igelitem nebo papírem, zmrzlo stejně, protože igelit ochrání mráz minus dva, papír minus pět, ale minus sedm už nezachrání nic. Nezmrzly ale jen rozkvetlé třešně, jabloně, ale dokonce i buky,” uvedl.

Dva chladnější týdny

Podle dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu nás čekají dva týdny spíše podprůměrné teploty, konec května by měl být teplejší.

V neděli bude přes den vystoupí teploty až na 16 °C. V pondělí má být polojasno až oblačno, na severu přechodně až zataženo. V noci se opět dočkáme teplot kolem mrazivé nuly a přes den bude přibližně 10 až 14 °C, na jihu a západě až 16 °C. V úterý bude oblačnosti ještě přibývat, ale po studené noci mohou teploty vyšplhat na příjemnějších 17 až 21 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám