Hlavní obsah

Až do čarodějnic bude teplo. S květnem ale udeří zima a na horách se objeví sníh

Novinky, ras

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ten, kdo si plánuje prodloužený víkend, zpláče nad výdělkem. Až do čarodějnic bude sice teplo s četnými bouřkami, ale pak udeří zima v plné síle. Od Prvního máje se zejména v Čechách citelně ochladí a o víkendu se na horách objeví i sníh. Novinkám to v pondělí řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Maurizio Gambarini, ČTK/AP

Navzdory současnému téměř letnímu počasí se o víkendu na horách objeví sníh, hlásí předpověď.

Článek

Pranostika na toto období ale vychází vstříc zemědělcům: Když se mezi svatým Markem a koncem dubna objevují bouřky, úroda bude výborná.

V pondělí bude ještě polojasno až oblačno, v jihozápadní polovině Čech zpočátku dne až zataženo. Místy se objeví přeháňky nebo bouřky a bude stále teplo. Nejvyšší denní teploty mohou dosáhnout až 23 °C, v 1000 m na horách se budou pohybovat kolem 15 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

V úterý čekáme většinou polojasno, ráno se ojediněle mohou vyskytnout i mlhy nebo nízká oblačnost. V odpoledních hodinách se začne rozšiřovat oblačnost a místy se objeví přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Slabý severní vítr 1 až 4 m/s může v bouřkách přechodně zesílit.

Ve středu se ráz počasí příliš nezmění. Většinou by mělo být polojasno, ráno se ojediněle objeví mlhy nebo nízká oblačnost. V odpoledních hodinách začne oblačnosti přibývat a nebudou chybět přeháňky nebo bouřky. Na západě a jihozápadě Čech budou srážky četnější. Nejnižší noční teploty by ještě neměly klesnout pod 6 °C. Nejvyšší denní pak vystoupají až k 22 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti 1 až 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Ve čtvrtek se v Čechách schová slunce a obloha se zatáhne. Na většině území se objeví přeháňky nebo déšť, odpoledne i bouřky. Na Moravě a ve Slezsku by mělo být polojasno, ráno ojediněle mlhy, během dne se ale i zde vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat v rozmezí 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C, na západě kolem 15 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Teplotní propad o 10 stupňů

V pátek to přijde. Mělo by být zataženo s občasným deštěm či bouřkami už na celém území Česka a teploty klesnou až o deset stupňů. V noci spadnou až k -1 °C, přes den by neměly překročit 11 °C. Vát bude mírný západní, postupně severozápadní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s.

V sobotu a v neděli se ještě více ochladí. Mělo by být zataženo až oblačno, občas se vyskytne déšť nebo přeháňky. Na horách můžeme počítat se sněžením. Nejnižší noční teploty se udrží kolem bodu mrazu. Nejvyšší denní pak nepřekročí 10 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám