Hlavní obsah

Sjezd odborářů zahájilo spílání Nečasově vládě

Novinky, Václav Lang
Praha

České odbory mají za sebou jedno z nejtěžších období, prohlásil při pátečním zahájení 6. sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) její první místopředseda Václav Pícl. Kritikou vůči bývalé vládě Petra Nečase nešetřil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

První místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Václav Pícl

Článek

„České odbory mají za sebou jedno z nejtěžších období a jsem velmi rád, že mohu objektivně říci, že jsme v něm obstáli,“ řekl v hotelu Olšanka na pražském Žižkově Pícl.

„Čelili jsme těm nejasociálnějším vládním restrikcím, máme za sebou etapu s největším počtem celostátních protestních akcí,“ spílal Nečasově vládě.

ČMKOS byla podle něj první společenskou organizací v České republice, která už v roce 2011 varovala před dopady „nepromyšlených vládních reforem“, nicméně prý marně. „ČMKOS musí od vlády požadovat, aby vrátila svou pozornost k lidem práce,“ vyzval první místopředseda nový kabinet.

Podle něj je třeba, aby se obnovil plnohodnotný dialog s vládou. „Přál bych si, aby odbory už takovým obdobím (jako za vlády Petra Nečase – pozn. red.) nemusely procházet,“ uzavřel své vystoupení.

Keller propagoval svůj program

Za vládu vystoupila na sjezdu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD). „Za předchozích vlád byla práva zaměstnanců pošlapávána, ale dnes se situace mění a tato vláda, její zájmy a zájmy vaše se budou nepochybně mnohem častěji potkávat,“ slíbila odborářům.

Chce se prý zasadit o důstojné pracovní podmínky a zvýšení minimální mzdy.

K odborářům promluvil také lídr ČSSD pro evropské volby Jan Keller, který využil projev k propagaci svého programu. „Dovolím si upozornit na to, že přesně ode dneška za čtyři týdny se otevřou volební místnosti a začnou volby do Evropského parlamentu. Já teď nedělám nic jiného, než studuji programy všech asi 40 stran, které budou do Bruselu kandidovat, a mohu vás ujistit, že ty programy jsou prakticky totožné,“ zahájil svou řeč.

Všechny strany podle něj cílí na nezaměstnanost, ale v každém programu chybí analýza příčin a návrh opatření, která by měla být přijata.

„Neodpustím si malé reklamní okénko: v manifestu progresivních socialistů a demokratů najdete, jak ten druhý krok tak ten třetí krok - analýzu příčin i návrh opatření, která by měla být přijata,“ uvedl.

„Návrh evropských socialistů velice myslí na evropské odboráře a ČSSD, která je členem této frakce, na ně myslí ještě více, protože program jsem psal společně s Richardem Falbrem,” dodal.

Falbr ostře proti Amazonu

Také Falbr, europoslanec a bývalý odborářský boss, byl na seznamu čestných hostů a jeho slova byla jako obvykle poměrně ostrá.

„Držet spolu není nic, za co bychom se měli stydět. Kecy, které začala Margaret Thatcherová, že společnost neexistuje, že existují jenom jednotlivci, jsou velmi nakažlivé. A to se projevuje v tom, že řada lidí poslouchá to, co jim říkají lidi, kteří odbory nenávidí,“ prohlásil například.

Zkritizoval také vyjednávané angažmá americké společnosti Amazon. „Amazon je otrokářská firma a já nechápu, proč jí podkuřujeme. Před každou halou Amazonu stojí dvě sanitky. Němečtí odboráři proti ní stávkovali v Bavorsku dvakrát. Proto se taky děsím domlouvané smlouvy mezi USA a EU. USA nám nemá co dobrého nabídnout,“ řekl.

Odboráři budou na svém dvoudenním sjezdu volit nové vedení. Z čela loni odešel dlouholetý předák Jaroslav Zavadil, který vyměnil pozici šéfa ČMKOS za Poslaneckou sněmovnu. Nahradit by jej mohli právě Pícl nebo předseda svazu KOVO Josef Středula.

Reklama

Výběr článků

Načítám