Hlavní obsah

Babišovo ANO upevňuje náskok, volby by vyhrálo s 30 procenty

Praha
Aktualizováno

Pokud by se nyní konaly volby do Sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 30 procent, uvedl ve středu průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Na druhém místě by skončila sociální demokracie se ziskem 25 procent hlasů. Hnutí ANO ve volebním modelu CVVM získalo převahu už potřetí od říjnových předčasných voleb.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model CVVM

Článek

Třetí příčka by patřila KSČM se 13,5 procenta, následovala by TOP 09 (10,5 procenta), KDU-ČSL (6,5 procenta) a ODS (6 procent). Úsvit by se do dolní parlamentní komory se ziskem tří procent nedostal.

Podle hrubého odhadu by v 200členné Poslanecké sněmovně získalo hnutí ANO 67 křesel, ČSSD by jich obsadilo 56, KSČM 30 a strana TOP 09 by měla 23 zákonodárců. Lidovci by získali 13 poslaneckých mandátů a ODS 11.

Hypotetických sněmovních voleb by se podle průzkumu agentury CVVM zúčastnilo 62 procent dotázaných. Podle získaných dat je tedy deklarovaná volební účast o něco vyšší než reálná účast v nedávných parlamentních volbách, které se konaly v loňském říjnu.

Hnutí ANO získalo převahu ve volebním modelu CVVM potřetí od říjnových předčasných voleb. V listopadu loňského roku se dostalo před ČSSD o půl procentního bodu, ale pak se do čela vrátila vítězná strana posledních voleb.

Zatímco podle únorového průzkumu by sociální demokracie podle volebního modelu získala 28 procent hlasů a ANO 25 procent, v březnu se poměr příznivců prakticky obrátil a nyní by pro ANO hlasovalo 30 procent voličů a pro ČSSD 25 procent.

Reklama

Související články

Volby by s náskokem vyhrálo ANO

Vítězem voleb by se v březnu podle modelu CVVM stalo hnutí ANO, které by dostalo 28 procent hlasů. Druzí sociální demokraté by získali 24 procent, třetí...

Nejdůvěryhodnějším politikem je Babiš

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je s podporou 53 procent občanů nejdůvěryhodnějším politikem. Za ním následuje ministr obrany Martin Stropnický (ANO), jemuž...

Výběr článků

Načítám