Hlavní obsah

Vít Bárta chce podat trestní oznámení na Kristýnu Kočí i jejího otce

Právo, Josef Koukal

Bývalý ministr, poslanec a předseda strany Věci veřejné Vít Bárta chce podat trestní oznámení na někdejší stranickou rebelku Kristýnu Kočí a jejího otce, podnikatele Antonína Kočího. Vzpoura, kterou Kočí ve straně vedla, byla podle něj motivována úplatky.

Foto: Petr Horník, Právo

Kristýna Kočí na archivním snímku v Poslanecké sněmovna

Článek

Bárta vychází z policejních odposlechů, které minulý týden zveřejnilo Právo v souvislosti s korupční kauzou bývalého prvního náměstka ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) Vladimíra Šišky a exšéfa ministerského odboru informatiky Milana Hojera. [celá zpráva]

Z nich vyplývá, že se Šiška v roce 2012 snažil zbavit spolupráce s firmou OKsystem, která zajišťovala systém výplaty státní sociální podpory, a zakázku v hodnotě 100 miliónů korun naopak nabízel svému známému Kočímu. Ten coby majitel firmy Skill působil jako subdodavatel firmy Fujitsu, která správu systému převzala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta naslouchá vynesení rozsudku.

„Zadal jsem svým právníkům, aby připravili trestní oznámení, které upozorní na nahrávku mezi Kristýnou Kočí a panem Jankovským, kterou pořídila Kristýna Kočí, a na souvislost s kroky jejího otce ve spojitosti s IT zakázkou za sto miliónů korun na ministerstvu práce a sociálních věcí,“ řekl Právu Bárta.

Zakázka jako úplatek

Bárta je přesvědčen, že zakázka pro otce Kočí měla být úplatkem za likvidaci samotného Bárty v rámci Věcí veřejných. O odměně hovoří sama Kočí na nahrávkách, které zazněly i u soudu ve známé korupční kauze Bárty a exmístopředsedy strany Jaroslava Škárky ohledně uplácení poslanců této strany.

„Kalousek mi poslal velkou částku nebo velkou, velmi velkou nabídku. Jako opravdu hodně velkorysou,“ uvedla Kočí v tajně nahraném rozhovoru s tehdejším ministrem pro místní rozvoj za VV Kamilem Jankovským.

„Stále více jsem utvrzen v tom, že tou nabídkou byla právě účast na připravovaném tendru pro výplatu sociálních dávek,“ podotkl Bárta.

Je Kočí nezvěstná?

Bývalá poslankyně VV Kočí se měla v úterý dostavit na policejní služebnu v obvodu Praha II, aby podala vysvětlení k jiné své kauze. Spolu se Škárkou je prověřována kvůli možnému křivému obvinění právě proti Bártovi, kterého se společně snažili usvědčit z uplácení poslanců.

„Mí právníci tam byli pozváni jako zástupci poškozeného, ale Kristýna Kočí si nepřebírá poštu, a tudíž se nedostavila,“ uvedl Bárta. „Za nějaké tři týdny bude předvolána znovu s tím, že pokud si předvolání znovu nevyzvedne, tak se ocitne v celostátním pátrání,“ dodal politik.

„Policie může podezřelému, který nepřebírá poštu a vyhýbá se řízení, uložit pořádkovou pokutu nebo ho předvést. V krajním případě by mohla přikročit i k zadržení,“ řekl Právu advokát Pavel Rameš.

Samotná Kočí v úterý nezvedala telefon a nereagovala na textové zprávy.

Reklama

Související témata:

Související články

Exmanažer ŘSD chce po Vítu Bártovi milión

Někdejší šéf chomutovské správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Renné Komínek požaduje u soudu od bývalého ministra dopravy Víta Bárty (VV), případně od...

Výběr článků

Načítám