Hlavní obsah

Na Českolipsku vyfotili vlka. Neviděli ho tam sto let

Právo, ČTK, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doksy
Aktualizováno

Pořádný úlovek se podařil ochranářům v národní přírodní rezervaci Břehyně – Pecopala nedaleko města Doksy, když v posledních dnech nastražená fotopast vyfotografovala vlka. Potvrdil se tak jeho návrat do severních Čech po více než 100 letech.

Foto: AOPK ČR

Fotopast zachytila u Břehyně na Českolipsku vlka.

Článek

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR instalovali fotografické zařízení kvůli dlouhodobým indiciím, že se tato vzácná šelma v oblasti pohybuje. Přišla pravděpodobně z německo-polského pomezí, z oblasti Lužice, kde by podle odhadů mělo žít v několika smečkách více než 100 jedinců.

„Vlci jsou velmi plaší. Jejich výskyt v okolí národní přírodní rezervace Břehyně – Pecopala je jednoznačným dokladem významu tohoto území, které by se mělo brzy stát součástí rozšířené Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj,“ uvedl František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zda to byl samotář, ukáže další průzkum území. V českých lesích byli vlci vystříleni koncem 19. století. Ale je jen otázkou času, než se na severu Čech začnou pohybovat celé smečky. „Území našich pohraničních hor a vojenských prostorů poskytuje vlkům dostatečný prostor k životu," konstatoval Miroslav Kutal, expert na ochranu velkých šelem z Hnutí Duha.

Do Chráněné krajinné oblasti Beskydy přicházejí vlci ze Slovenska. Na sever Čech by mohli vlci přicházet právě z oblasti Lužice. Z evropských zemí žije nejvíce vlků na Iberském poloostrově, v Itálii, karpatských pohořích nebo na Balkáně.

V Německu 25 vlčích smeček

V Německu byli vlci vyhubeni v polovině 19. století. Znovu se začali na východě země usazovat od roku 2000, kdy tam přišli ze sousedního Polska. V současnosti žije v Německu 25 vlčích smeček a několik vlků samotářů, většina z nich v oblasti Lužice ve spolkových zemích Sasko a Braniborsko. Loni se v této oblasti narodilo 45 vlčat.

Šelmy se ale rozšířily i do dalších částí Německa, zprávy o jejich výskytu přicházejí i z Bavorska nebo z Dolního Saska. Podle ochránců přírody by v Německu teoreticky mohlo jednoho dne žít až 440 vlčích smeček.

Jejich rozšiřování ale naráží na některých místech na odpor obyvatel, kteří se obávají možného útoku vlků na lidi nebo na chovná zvířata.

Lidé se bát nemusí

Podle Pelce ale lidé z vlků nemusí mít strach. „Za posledních zhruba dvě stě let nebylo věrohodně v Evropě a Severní Americe zaznamenáno zabití člověka vlkem. Vlci jsou totiž velmi plaší," vysvětlil.

Naopak vlci jsou pro krajinu velmi důležití. „Jsou výborní lovci a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce, kteří nadměrným okusem ničí v lesích mladé stromky. Za případné škody, které by vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci,“ dodal Pelc.

Reklama

Výběr článků

Načítám