Hlavní obsah

Koalice na nože: Sobotka napadl Babiše, že na ČSSD tlačí přes svá média

Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v pátek pustil do kritiky ministerstva financí a šéfa resortu Andreje Babiše (ANO). Sobotka je znepokojen tím, že resort prý žádá odklad pro přípravu zákonů, jež mají vést ke zlepšenému výběru daní. Na Babišovu adresu prohlásil, že využívá médií, která vlastní, k tlaku na koaličního partnera. Sobotka to uvedl po pátečním jednání grémia ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem financí Andrejem Babišem na schůzi vlády.

Článek

Babiš je vlastníkem mediálního koncernu Mafra, který mimo jiné vydává Mladou frontu Dnes a Lidové noviny.

Babiš se ve čtvrtek v reakci na článek o údajně nevýhodném prodeji OKD pozastavil nad Sobotkovou rolí v případu. Sobotka byl v době prodeje ministrem financí a podle Babiše nese za prodej odpovědnost. [celá zpráva]

"Je potřeba si uvědomit, v jakých médiích se tato informace objevuje. Jsou to média, která vlastní pan Babiš, který je naším koaličním partnerem a se kterým jsme teď ve sporu ve věci financování zdravotnictví a ve věci prodloužení těžby na Dole Paskov. Čili já myslím, že si to nelze vykládat jinak, než že pan Babiš využívá i tento nástroj k tomu, aby zvýšil tlak na koaličního partnera," řekl novinářům Sobotka.

Vicepremiér tvrzení Sobotky odmítl. Do obsahu médií, která vlastní, prý nezasahuje. Babiš připomněl, že negativně píší i o hnutí ANO.

Kvůli financím hrozí zdržení, tvrdí Sobotka

Sobotka v pátek nepřímo Babiše kritizoval i za zdržování lepšího výběru daní. Vadí mu, že ministerstvo požádalo o delší termín k vypracování dvou analýz, které se mají stát podkladem k přípravě zákonů.

"Jedna se týkala otázky zdanění nepoctivě získaného majetku a přípravy zákona o majetkových přiznáních," řekl Sobotka. Pokud by analýza byla zpracována později, nestihne podle Sobotky vláda připravit nové normy tak, aby začaly platit od ledna příštího roku.

Strany v koaliční smlouvě slíbily mimo jiné to, že připraví novelu zákona o střetu zájmů, která zavede elektronické vyplňování a zveřejňování majetkových přiznání politiků. Dohoda mluví také o přípravě zvláštního zákona o prokázání původu majetku, který by umožnil přenést důkazní břemeno na fyzickou osobu. Ta by musela prokázat, že v minulých letech měla takové příjmy, z nichž si majetek mohla pořídit.

Ministerstvo se proti premiérovu tvrzení ohradilo. „Nežádali jsme o posun termínu u žádné novely či zákona. Jediné, co chceme posunout, je z nelegislativních úkolů vlády analýza k zákonu o majetkových přiznáních. Úkol i termín předložení zákona samotného však zůstává stejný,” uvedl mluvčí resortu Marek Zeman.

Spory ČSSD a ANO se množí

Představitelé ČSSD a ANO naznačili v posledních dnech existenci řady třecích ploch v koalici.  ANO například nesouhlasí s návrhem ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) poskytnout miliardovou pomoc společnosti OKD výměnou za prodloužení těžby na Dole Paskov. [celá zpráva]

Sobotka trvá na tom, že situace Dolu Paskov se musí aktivně řešit. „Tam je sociální kotel, který je před výbuchem,” dodal v pátek.

Babiš se chce se situací v OKD přesvědčit osobně. Trvá však na tom, že stát by měl postupovat podle smlouvy, která podporu vlastníka pří útlumu těžby zapovídá. "Chci se přesvědčit o celém řešení OKD, nejen Paskova. Měli bychom postupovat podle smlouvy jak byla podepsána," uvedl Babiš.

Babiš si v minulých dnech vyměnil otevřené dopisy s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD), jehož nabádal k zapojení resortu do kauzy Protonového centra Praha. Tu řeší policie a Babiš se obává, že může pro stát skončit ztrátou. [celá zpráva]

ČSSD chce přes výhrady ANO i lidovců prosadit rovněž pomoc státu nemocnicím. Rozpory se mají řešit na koaliční radě, která se sejde po středečním zasedání vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám