Hlavní obsah

Podpora při útlumu těžby pro OKD je zapovězená, mával smlouvou Babiš

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by rád přesvědčil ministra financí Andreje Babiše (ANO) o potřebě podpory těžební společnosti OKD. Tu navrhuje ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) s tím, že by stát poskytl přes miliardu korun na útlum těžby v Dole Paskov. Babiš to odmítl a citoval po jednání vlády ze smlouvy o prodeji OKD, kde je jakákoliv podpora od státu při útlumu těžby pod hrozbou sankcí zapovězena.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlevo ministr financí Andrej Babiš (ANO) s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD)

Článek

Mládek navrhuje poskytnout OKD finance výměnou za to, že o dva roky prodlouží ztrátovou těžbu. Důl by tak fungoval do konce roku 2016. Babiš a jeho kolegové z ANO takovou podporu soukromé společnosti odmítají. [celá zpráva]

V reakci na Sobotkovo vyjádření Babiš citoval klauzuli, která státní podporu OKD zakazuje. „OKD nemá nárok na jakoukoliv pomoc a já zásadně odmítám, že si bere horníky za rukojmí,” zopakoval.

„Já jsem placen za zájmy státu,” připomněl vicepremiér, který odmítá vytvořit z Paskova precedentní rozhodnutí, na jehož základě by o podporu mohly žádat i další společnosti. „Potom přijdou všechny firmy, když budou mít problém,” dodal.

Nakloněni podpoře OKD nejsou podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka ani lidovci.

Sobotka zkusí Babiše přesvědčit

Sobotka chce s koaličním partnerem o problému jednat. "Odmítám paušální odmítání a zavrhování veškerých kroků, které by lidem v Moravskoslezském kraji pomohly. Tady je šance na to, aby se o dva roky odložilo propouštění skoro dvou tisíc horníků, pro které v tom regionu práce není," uvedl premiér po jednání kabinetu.

Situace na severu Moravy je podle něj kritická a prodloužení těžby by umožnilo státu pokusit se pro propuštěné horníky najít práci, která pro ně momentálně v regionu není.

Sobotka připomněl, že Mládkův návrh počítá se zapojením OKD, ty by útlum financovaly a teprve po dvou letech by mohly získat příspěvek od státu.

Premiér poznamenal, že veřejná podpora útlumu při těžbě uhlí je i v některých jiných zemích EU.

Babiš ve středu po jednání vlády citoval ze smlouvy o prodeji OKD, kde je klauzule o tom, že OKD nemá na žádnou podporu nárok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám