Hlavní obsah

Sobotka navrhuje debatu o dostavbě Dukovan

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se chce osobně zasadit, aby diskuse o podobě jaderné energetiky v České republice zahrnovala i možnost výstavby nového bloku dukovanské jaderné elektrárny. Sobotka to v pondělí řekl při besedě se studenty Střední průmyslové školy v Třebíči. Společnost ČEZ podle mluvčího Ladislava Kříže na možnostech rozšíření elektrárny již několik let pracuje.

Foto: Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

"Čeká nás v Evropě důležitá debata, při níž chceme obhájit prodloužení životnosti dukovanských bloků za splnění technických a bezpečnostních parametrů. Ale souběžně s tím by se měly rozjet i práce na přípravě výstavby nového bloku," řekl Sobotka.

Problémem podle něj je, že dnes je velmi těžké odhadnout, jak se bude situace v jaderné energetice vyvíjet, a zároveň je těžké odhadnout také návratnost takové investice.

Licence na provoz dukovanských bloků má zatím ČEZ do roku 2015 a bude usilovat o jejich prodloužení. Nejprve do roku 2025 a pak až do roku 2035. Případný nový blok by mohl vyrábět proud 60 let. "Na konci příštího roku budeme mít dokončenu dokumentaci k oznámení záměru výstavby pátého bloku v Dukovanech, tedy podklady k zahájení procesu hodnocení vlivu pátého bloku na životní prostředí – proces EIA. Poté plánujeme spuštění EIA," uvedl Kříž.

Jadernou energetiku musíme rozvíjet

Při rozhodování o prodloužení licence by podle Sobotky mělo hrát svou roli, že případná výstavba nových bloků není jen čistě ekonomická investice, ale zároveň také investice do energetické nezávislosti země. V souvislosti s událostmi na Ukrajině podle premiéra ekonomická nezávislost získává úplně nový význam.

"Současně jsme v Evropě připraveni hájit svobodu našeho rozhodnutí, z jakých zdrojů budeme v Česku elektřinu vyrábět," uvedl premiér. Podle něj nemá ČR takové přírodní zdroje, aby mohla dramaticky rozvíjet obnovitelné zdroje elektřiny.

"Musíme uhájit možnost rozvíjet jadernou energetiku, protože je to efektivní," dodal Sobotka a připomněl, že vláda má výstavbu dalších jaderných bloků ve svém programu.

Mluvčí ČEZ ale poznamenal, že současné problémy na evropských energetických trzích, kdy se nevyplatí stavba žádné elektrárny vyjma těch podporovaných, zpochybňují ekonomickou efektivitu výstavby a provozování nových jaderných bloků bez ohledu na lokalitu – tedy v Dukovanech stejně jako v Temelíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám