Hlavní obsah

Příští rozpočet by měl mít schodek 100 miliard, počítá Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo financí plánuje pro rozpočet pro rok 2015 schodek 100 miliard korun. Resort vedený vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) to uvedl v pondělí. Koalice by měla dostat návrh k jednání 9. dubna.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ministerstvo financí ČR.

Článek

„Je to návrh, který budeme prezentovat 9. dubna vládě a koaličním partnerům,” uvedl v pondělí ve vysílání České televize Babiš. Bližší podrobnosti o struktuře návrhu sdělit nechtěl.

V minulém týdnu ministr hovořil například o tom, že by energetická společnost ČEZ, v níž má stát většinový podíl, mohla vyplatit v dividendě celý zisk, čímž by mohl stát získat až kolem 35 miliard korun. Ministerstvo chce hledat úspory snížením provozních nákladů státu i potíráním daňových úniků.

Babiš zároveň bude muset čelit požadavkům jednotlivých ministerstev. Resort práce a sociálních věcí chce od příštího roku valorizovat penze o 1,3 procenta, což by znamenalo zvýšení výdajů rozpočtu o tři miliardy. Požadavky na navýšení kapitol se dají očekávat i od dalších ministrů.

Schodek rozpočtu by nicméně neměl překročit tři procenta HDP, což je jedno z kritérií pro přijetí eura. Rozpočet pro letošní rok počítá se schodkem 112 miliard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám