Hlavní obsah

Nejoblíbenějším politikem je Babiš, Češi ho mají za obecně přijatelnou osobnost

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejoblíbenějším politikem v měsíci březnu byl podle průzkumu agentury STEM ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Za ním se umístil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a premiér Bohuslav Sobotka. Babišovi navíc vyjadřují přízeň i sympatizanti jiných stran než jeho vlastní. Platí tak za obecně přijatelnou osobnost.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Popularita vrcholných politiků

Článek

„Nejpopulárnějším politikem v měsíci březnu je předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Na druhém místě je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, za kterým s minimálním odstupem následují premiér Bohuslav Sobotka a ministr obrany Martin Stropnický. Pátou příčku žebříčku obsadil Tomio Okamura a šestou ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová,“ uvedla agentura.

Babiše hodnotilo kladně 62 procent lidí, což je o tři procentní body více než v lednu. „Andrej Babiš tak patří mezi několik málo politiků, u nichž STEM zaznamenal lepší hodnocení než v lednu,“ uvedla agentura.

Opačným případem je Tomio Okamura, jehož hodnocení se oproti lednu zhoršilo o šest procentních bodů na současných 52 procent.

Babiše berou všichni

Agentura upozornila na jistý nesoulad u sympatizantů ČSSD, z nichž pouze 89 procent hodnotí příznivě Bohuslava Sobotku. Na rozdíl od ANO, KDU-ČSL, Úsvitu a KSČM, jejichž sympatizanti hodnotí předsedy těchto stran příznivě z 95 procent. Petra Fialu hodnotí příznivě jen 77 procent stoupenců ODS.

„Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nevyvolává zásadní antipatie u příznivců ostatních stran, je obecně přijatelnou osobností. Poměrně pozitivně je sympatizanty ostatních stran vnímán také Tomio Okamura a Pavel Bělobrádek,“ uvádějí dále autoři průzkumu.

Naopak rozporně lidé vnímají Bohuslava Sobotku nebo Karla Schwarzenberga. „V roli solitéra jsou lídři KSČM a ODS Vojtěch Filip a Petr Fiala,“ stojí ve výsledné zprávě průzkumu.

Anketa

Je pro vás Andrej Babiš přijatelnou osobností v politice?
Ano
65,6 %
Ne
34,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8091 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám