Hlavní obsah

Zastupitelé schválili práce za 1,34 miliardy korun na dostavbu Blanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražští zastupitelé ve čtvrtek odsouhlasili seznam prací za zhruba 1,34 miliardy korun, které jsou nezbytné k dokončení tunelového komplexu Blanka. Příští týden jej hlavní město předloží rozhodčímu soudu. Bude se domáhat toho, aby soud uložil firmě Metrostav povinnost dokončit stavbu a Praze povinnost za práce zaplatit, řekl náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Prohlídka nedokončeného pražského tunelu Blanka

Článek

Minulý týden zastupitelé seznam v tajné volbě odmítli, obávali se prý totiž trestní odpovědnosti za problematickou stavbu.

Ve čtvrtek ale převážily opačné názory. "Byť jsem k materiálu velmi kritický, jsem připraven ho podpořit," řekl před hlasováním Rudolf Blažek (ODS). "Je třeba přijmout politickou odpovědnost, jinak vzniknou škody," uvedl Nouza.

Práce na klíčové dopravní stavbě, která má Prahu vyjít zhruba na 36 miliard korun, se kvůli neshodám mezi městem a Metrostavem zastavily loni v prosinci. Rozhodci od té doby řeší platnost smluv mezi městem a stavební firmou a částky, které jí Praha za už provedené práce dluží. Jde o 2,7 miliardy korun.

Rozhodci příští týden dostanou na stůl schválený seznam prací nutných k dokončení Blanky. Rozhodnutí soudu podle Nouzy může otevřít cestu k dlouho odkládanému zprovoznění tunelu. Není jasné, jak daleko postoupí arbitři v otázce dlužné částky z minulosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám